OPREZ Bahati prodavci polovnih školskih knjiga u Beogradu: Cene starih udžbenika skoro iste kao i novih

Autor: P. GRČIĆ, D. SIMIĆ

Vesti

13.09.2018

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bahatost i bezobrazluk beogradskih prodavaca polovnih udžbenika nemaju granicu! Umesto da polovne knjige izložene na štandovima u Kosovskoj ulici i na Trgu Nikole Pašića prodaju po duplo manjoj ceni u odnosu na nove udžbenike, oni roditeljima i đacima uvaljuju knjige i do nekoliko puta skuplje.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Razlog za to leži delimično u činjenici da se u knjižarama brzo rasprodaju pojedini udžbenici, što prodavci polovnih knjiga zloupotrebe i prodaju po znatno višoj ceni, ali i u bahatosti uličnih prodavaca. Tako, recimo, jednu čitanku za drugi razred gimnazije, koje trenutno nema u knjižarama, a koja košta 860 dinara, prodaju po rekordnoj ceni od čak 3.200 dinara.

Tako već korišćena knjiga košta skoro četiri puta više od nove. I polovni udžbenik za ruski jezik prešišao je novi za oko 1.500 dinara.

Roditelji, koji u kupovinu polovnih knjiga za svoje školarce odlaze da bi ih nabavili po povoljnijoj ceni, kažu da su šokirani onim što su zatekli na ovim štandovima.

3.200 dinara kod preprodavaca košta polovna čitanka, koja u knjižari košta 860 dinara

- To je bezobrazluk! Došla sam iz Lazarevca da bih za ćerku, koja je četvrti razred gimnazije, kupila jeftinije knjige, ali sam ostala frapirana kada sam videla cene. Našle smo samo jednu polovnu knjigu koja joj treba, a da je jeftinija nego nova - kaže razočarano Slađana Ranković iz Lazarevca.

Da ima i onih koji svesno kupuju polovne po višoj ceni jer su rasprodate u knjižarama, potvrđuje primer još jedne majke Marije Petrović.

- Bespotrebno su sve zakomplikovali. Kupujem nove udžbenike, a koji fale nadoknadim starim. Ne zbog cene, već da što pre i kako valja obezbedim dete - priča ova Beograđanka.

U šoku sam. Našla sam smo jednu polovnu knjigu koja nam treba, a da je jeftinija od nove, Slađana Ranković, majka iz Lazarevca

Takvih slučajeva ima dosta. Neki roditelji kažu da određenih knjiga nema nigde i ne znaju kako da ih pronađu, pa su prinuđeni da kupuju polovne. Međutim, domišljati ulični trgovci i za ovo su našli rešenje. Knjige koje im se traže oni poručuju od kolega preprodavaca kod kojih je takvih knjiga ostalo na lageru ili čak i direktno od izdavača, ali po dodatno paprenoj ceni, skuplje i od nabavne i od cene u knjižari.

Drskost uličnih trgovaca ogleda se i u činjenici da cene formiraju u odnosu na to koliko knjiga kupujete kod njih, a ako i pokušate da im objasnite da je njihova cena ista kao i cena nove knjige u knjižari, odbruse: "Kupite tamo."

Cene udžbenika u knjižarama i na štandova
Predmet Autor Izdavač Cena novog Cena polovnog
Geografija V. Đurić Zavod 605 400
Psihologija B. M. Apostolović Logos 890 600
Ruski Vićentić, Paprić, Vulović Zavod 1.155 2.000 - 2.750
Čitanka za srpski M. Pavlović Klett 860 1.000 - 3.200
Neorganska hemija S. Rajić Zavod 715 1.000
Istorija Radić, Milanović Freska 820 1.200 - 1.350
Matematika Ivanović, Ognjanović Krug 715 1.100
Biologija Petrov, Kalezić, Konjević Zavod 1.034 600
Latinski Pakiž, Vaš, Kisić Zavod 705 500 - 600
Čitanka M. Milošević Zavod 1.067 1.500
Biologija D. Bošković Bigz 1.034 600
Istorija A. Smirnov Brkić Bigz 937 600
Zbirka zadataka za matematiku Popović, Pavlićević Krug 850 600

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading