Savremena medicinska metoda stigla u Srbiju: I TATE ĆE RADITI PRENATALNI TEST

Autor: Pavle GRČIĆ

Vesti

12.09.2018

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovali ili ne u prenatalno testiranje od sada je i u Srbiji moguće uključiti i tatu! Ovo je test najnovije, treće generacije. Naime, uz neinvazivni prenatalni test, u kome se koristi krv majke, ovde se dodaje i materijal biološkog oca bebe što test čini pouzdanim 99 odsto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Reč je o prenatalnoj dijagnostici koja se poslednjih godina intenzivno razvija u svetu. 

- Uzimanje očevog uzorka vrši se brisom iz usne duplje. Neinvazivni prenatalni test je koristan jer na bezbedan način pruža informacije o zdravlju hromozoma bebe u trudnoći. Od kada su, pre nekoliko godina kod nas počeli da se rade neinvazivni prenatalni testovi, kojima se dobijaju mnogo pouzdaniji rezultati u odnosu na dabl i tripl test, a i izbegava se invazivna amniocenteza, pojavilo se više različitih brendova testa - kaže dr Dragan Stajić, ginekolog Klinike za GAK KC Vojvodine.

Najčešća genetička nepravilnost je Daunov sindrom. Posle nje slede Edvardov, Patau ili Tarner sindrom. To su poremećaji na DNK lancu koji su uzrok rođenju deteta sa posebnim potrebama. 

- Pomenute i druge najučestalije genetičke nepravilnosti otkriva već od 10 nedelje trudnoće. Može da analizira na 50 bolesti i poremećaja metabolizma. Koristan je jer daje informacije o genetskim predispozicijama i za buduće generacije. Analizirati ove bolesti u ranoj fazi je velika revolucija u svetu genetike i važna vest za nas, te svakako bitno da što više roditelja sazna za ovu mogućnost - navodi dr Dragan Stajić, ginekolog Klinike za GAK KC Vojvodine.

ŠTA JE NEINVAZIVNI PRENATALNI TEST?

Neinvazivni prenatalni test pruža informacije o zdravlju hromozoma bebe u trudnoći, na potpuno bezbedan i siguran način.

RepublikaFoto: pixabay.com
Poremećaj DNK lanca uzrokuje rađanje deteta sa posebnim potrebama

Daunov sindrom je najčešća genetička nepravilnost, ali se rađaju i deca sa Edvardovim, Patau ili Tarner sindromom. To su različiti poremećaji na DNK lancu bebe koji uzrokuju rađanje deteta sa posebnim potrebama.

Sve njih kao i ostale najučestalije, već od 10. nedelje trudnoće otkriva neinvazivni prenatalni test. 

Javno zdravstvo Srbije trudnicama može ponuditi ultrazvučni pregled koji je pouzdan 85 odsto, dabl i trip testove koji su manje pouzdani kao i amniocentezu, invanzivnu metodu, kontrolu koja može dovesti do gubitka deteta. Ovaj neinvanzivni test je pouzdan 99 odsto

- Ukoliko test pokaže visok rizik na bilo koju metaboličku bolest, moguće je potvrditi analizu dijagnostičkom metodom koja se obavlja u laboratoriji bez dodatnih troškova. Tada se dobijaju precizne informacije o tome da li je beba samo nosilac mutacije ili se razvilo oboljenje - objašnjava dr Stajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading