EPS nabavio robota od 24 MILIONA za varenje u RB Kolubara

Autor: Tanjug

Vesti

12.09.2018

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić posetio je danas Kolubaru Metal, gde je počeo da radi robot za varenje bagera, koji je prvi takav robot u Rudarskom basenu Kolubara.

RepublikaFoto: youtube.com/Kim Poh Liaw
Foto: Ilustracija

EPS je započeo modernizaciju RB Kolubara, a krajni cilj je da Kolubara Metal u narednih pet godina bude na nivou da može sama da napravi rotorni bager - glodar, rekao je Grčić novinarima.

U pitanju je mašina za zavarivanje Panasonik TM - 1800WG III, a Grčić napominje da je robot skoro nabavljen i istestiran i da je sada već u punoj upotrebi.

Vrednost robota je 24 miliona dinara. Za čak sedam ili osam puta smanjuje brzinu varenja papuče bagera

Ističe Grčić da robot ne pravi greške i da ako uzmete dva najbolja radnika varioca videćete da imaju različit var, dok sa robotom to nije slučaj.


Do 30 odsto je smanjeno i vreme koje se potroši za pripremu papuče za varenje, dodao je.
RepublikaFoto: Tanjug/AP
EPS radi na modernizaciji Srbije



- To je samo prvi korak u odnosu na ono što planiramo da uradimo u predstojećoj modernizaciji Kolubare Metala - naglasio je Grčić.

Naveo je da Kolubar Metal ima svoje mesto u budućnosti, iako je neko u prethodnom periodu bio otpisao.

- Da možemo sami svojom pameću i opremom da izgradimo kompletan glodar u nekom narednom periodu. Mislimo da to nije mnogo daleko i da ćemo za možda oko pet godina moći da se pohvalimo da nam niko ne treba - zaključio je Grčić.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading