EU prati slobodu izražavanja na Zapadnom Balkanu

Autor: Tanjug

Vesti

11.09.2018

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropska unija nastaviće da prati posvećenost slobodi izražavanja na Zapadnom Balkanu i "glasno će govoriti" protiv njenog ugrožavanja, kao i napada na medije i novinare, poručio je šef odseka za Zapadni Balkan u Evropskoj službi sa spoljne poslove Eduard Auer.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Balkan pod budnim okom EU

Auer je u pismu Medijskoj asocijaciji Jugoistočne Evrope poručio da će EU nastaviti da pruža podršku zaštiti i promovisanju slobodnog, pluralističkog i profesionalnog medijskog okruženja.

Njegovo pismo, koje je poslao u ime predsednika Evropskog saveta i Evropske komisije, odgovor je na inicijativu Medijske asocijacije čelnicima EU, podnete u maju, kojom je traženo jačanje monitoringa slobode medija na Zapadnom Balkanu.


Auer je, navodi se u saopštenju Medijske asocijacije, u pismu istakao da je sloboda medija značajno pitanje za zemlje članice EU.
RepublikaFoto: Tanjug/AP


Podsetio je da je na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji usvojena deklaracija u kojoj je navedeno da civilno društvo i mediji imaju ključnu ulogu u procesu demokratizacije, te agenda koja predviđa konkretnu podršku EU jačanju vladavine prava i dobrom upravljanju u ovom regionu. 

On je dodao i da je u zaključcima Evropskog saveta u vezi sa procesom proširenja, koji su usvojeni u junu, navedeno da situacija u pogledu slobode izražavanja i nezavisnosti medija i dalje predstavlja izrazito ozbiljan problem koji treba rešiti, te da je poterbno preduzeti konkretne korake kako bi se izbegla zastrašivanja novinara, pretnje i napadi na njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
Lasta

11.09.2018 11:59

Sve oni prate..

Dijana990

11.09.2018 12:40

Treba mediji da se zaštite, sa tom slobodom medija u Srbiji nema problema,ima je i previše!

Pravda

11.09.2018 12:45

Srbija je po slobodi govora, medju vodecim zemljama okruzenja.

Ana

11.09.2018 12:49

Sloboda govora.