Ove godine u školskim klupama 67 hiljada đaka prvaka!

Autor: Tanjug

Vesti

02.09.2018

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U školske klupe ove godine sešće oko 67.000 učenika prvog razreda. Polazak u školu đaka prvaka predstavlja veliku radost, ali i veliki stres za roditelje i za decu, a pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže da roditelji i deca ne treba da se plaše polaska u školu već da ga sa radošću dočekaju, jer to će za prvake biti nastavak igre, druženja i učenje kroz igru.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Roditelji ne treba da se plaše već da ohrabre svoje prvake, da obu na đačke priredbe. Deca školu treba da vide kao svoj drugi dom  - kaže Nedeljković.

Roditelji najčešće muči da li će njihovo dete da se snađe u školi, da li je dovoljno spremno za školske obaveze, kako će nakon vaspitača u vrtiću prihvatiti učitelja.

Psiholog Instituta za javno zdravlje Srbije "DR Milan Jovanović Batut" Vesna Tomić kaže da roditelji treba kod deteta da razviju pozitivan odnos prema školi i prosvetnim radnicima, da ga zaintersuju za sticanje znanja i sve što se dešava u školi.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Detetu nikako ne treba pretiti školom i učiteljem, jer će se kod njega razviti strah i negativan stav prema školi što će imati brojne štetne posledice, odraziće se na uspeh u školi i odnos sa drugom decom - kaže Tomić.

Ona roditeljima savetuje da sa decom razgovaraju o školi, učitelju, školskim drugovima kako bi dete znalo da u porodici ima sigurnost i razumevanje, ali i da ima određene odgovornosti. 

- Roditelji treba da od prvog dana nauče dete da ima svakodnevne obaveze i da treba da kontinuirano uči i radi. Poželjno mu je obezbediti radni kutak - prostor za učenje kako bi lakše formiralo radne navike", pojašnjava ona i dodaje da prvake ne treba opterećivati raznim dodatnim sekcijama kako bi im ostalo dovoljno vremena za igru.

Kako kaže od samog počcetka roditelji treba da se dogovore sa decom u koje vreme će da uči i radi domaće zadatke. 

RepublikaFoto: pixabay.com

- Posebnu pažnju roditelji treba da obrate na korišćenje savremenih tehnoloških pomagala - telefona, interneta, društvenih mreža. Ne treba se snebivati, već u poptunosti kontrolisati vreme i nacine njihove upotrebe, u cilju ocuvanja mentalnog zdravlja dece i sprecavanja brojnih problema usled njihove zloupotrebe -  zaključila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading