Država najavljuje NOVE MERE kojima će pitanje abortusa biti regulisano

Autor: Tanjug

Vesti

23.08.2018

04:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prošloj godini, prema zvaničnim podacima, urađeno je više od 16.000 prekida trudnoća, a nadležni kažu da ih je bilo deset puta više, koji nisu prijavljeni, dakle barem 160.000!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prošle nedelje je u Opštoj bolnici u Užicu uhapšen je ginekolog zbog sumnje da je pacijentkinji u 17. nedelji prekinuo trudnoću, a zauzvrat od nje primio 570 evra. Na svaku rođenu bebu, dolaze tri pobačaja. Razlozi za prekid trudnoće su različiti, a ishod u nekim slučajevima može biti koban.

Nadležni, zbog svega toga, najavljuju nove mere koje će regulisati pitanje abortusa.

- Tokom intervencije može doći i do nekih nenadanih, iznenadnih, velikih krvarenja. Može doći i do povrede same materice. Te povrede mogu biti bezazlene, ali mogu biti i takve da iziskuju hitnu hirušku intervenciju i nekada dovode do gubitka čitave materice. To je tragično za mlade devojke koje nisu ostvarile svoje potomstvo - kaže ginekolog dr Aleksandar Stefanović, prenosi RTS.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Zvanične statistike o broju abortusa nema, jer privatne ustanove nemaju obavezu da prijavljuju tu intervenciju državi, a upravo se kod njih uradi najviše tih intervencija. To će se, tvrde nadležni, uskoro promeniti. Prekidi trudnoća će ubuduće moći da se obavlaju po zakonskoj proceduri, samo u ovlašćenim institucijama.

- Jedan od načina da se ovaj problem rešava je i valjan zakon, koji je usaglašen sa materijom u zemljama EU i koji će uzeti u obzir pre svega to pravo žene da odluči da eventualno prekine trudnoću, to pravo joj niko nikada ne sme osporiti, da bude ujedno iskorišćeno i za njenu dalju edukaciju - kaže ministarka bez portfelja, zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, prekid trudnoće je psihološka i fizička trauma i potrebno da žene shvate koliko je to eventualno u vezi sa kasnijim sterilitetom i koliko je važno da uslovi u kojima se odvija prekid trudnoće budu u stručnom i bezbednosnom interesu žene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pored zakonske regulative najavljuju se i edukacije o reproduktivnom zdravlju, a ciljna grupa, kažu stručnjaci, treba da budu stariji osnovci.

- Treba da se edukuju pubertetlije i adolescenti o upotrebi kontracepcije jer ne znaju dovoljno o tome i mislim da najviše abortusa ima upravo među mladom populacijom - ističe psiholog Ljiljana Filipović.

Podaci potvrđuju da se na abortus lakše odlučuju žene koje su već rađale, a posledice mogu biti podjednako teške i za njih, ali i za žene koje se još nisu ostvarile kao majke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading