SRBIJO, MI TO MOŽEMO: Pomozite da se Marta probudi

Autor: Tanjug

Vesti

22.08.2018

15:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Humanitarna fondacija Budi human pokrenula je akciju sakupljanja sredstava za pomoć Marti Mirković (2007).

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Potrebna joj je vaša pomoć: Marta Mirković

Martine tegobe se javljaju početkom aprila 2018. godine, kada se po jutarnjem buđenju i pripremi za odlazak u školu žali na glavobolju. Glavobolja bi u nekom periodu prestajala, ali bi ubrzo opet započinjala. Pošto nije bila sposobna da prati nastavu, po pozivu učiteljice roditelji bi odlazili u školu i vodili je kući.

Po pregledu neurologa, zakazan joj je kontrolni pregled za početak maja. Do sledeće kontrole im je rečeno da obavi očni pregled kod oftalmologa, i da vode dnevnik učestalosti i intenziteta glavobolja u toku dana.

Marta je ovaj dnevnik vodila sama, upisujući sve promene u svoju svesku.

Na očnom pregledu doktorka uočava otok očnog živca. Takođe je rekla da Marta ima manju dioptriju i da će morati da nosi naočare. Da bi potvrdila svoje pretpostavke, doktorka zakazuje još jedan očni pregled na kom je, nakon urađenog ultrazvuka očiju i merenja očnog pritiska, Marti potvrđena dijagnoza otoka očnog živca - edem papile.

Hitno je upućena kod neurologa u UDK Tiršova, zatim u Urgentni centar, gde se posle urađenog CT skenera glave na snimku uočava promena.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Isto veče, Marta je smeštena na dečije odeljenje Neurohirurske klinike KCS, stavljena joj je bronila i priključena je na infuziju. Narednih dana rađeni su mnogi pregledi i analize, da bi joj 3. maja ugradili šant sistem, kojim se rasterećuje pritisak u glavi i otklanja bol.

Marta se od ove operacije oporavila posle par dana. U narednom periodu rađeno je više skenera i glavno snimanje magnetnom rezonancom, kojom joj je dijagnostifikovan Hemangioblastom gradus I, tumor na moždanom stablu.

Operacija tumora zakazana je za 24. maj, trajala je više od pet sati, posle čega je smeštena na odeljenje intenzivne nege. Tu je odmah intubirana i priključena na respirator, postavljena joj je sonda kroz koju je dobijala hranu. Sledećih dana oporavak je bio težak, teško je disala i imala je obilno slivanje sekreta u bronhije i pluća. Posle ovog perioda počela je polako da se oporavlja, vađen joj je tubus više puta u toku dana i stavljana maska sa kiseonikom.

Dvanaestog dana od operacije, prilikom presvlačenja primećeno je da ima crne, tečne i krvave stolice - melome. Zbog pada u krvnoj slici odmah je priključena na transfuziju. Pošto se stanje nije popravljalo, 7. juna je kolima hitne pomoći prebačena na Institut za majku i dete.

Tu joj je urađena gastroskopija, gde su uočena dva čira na dvanaestopalačnom crevu, takozvani stres čirevi. Smeštena je na odeljenje intenzivne nege ove ustanove.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Narednih dana uz pomoć lekova i terapije stanje se malo popravilo, da bi sedmog dana došlo do obilnog krvarenja i posle konzilijuma lekara odlučeno je da se izvrši hitna intervencija. Marta je operisana 15. juna u večernjim časovima. Čirevi su sanirani i zaustavljeno je krvarenje. Tom prilikom postavljena joj je gastrostoma, i izveden deo šant sistema van stomaka.

Pošto je i ovu operaciju Marta hrabro izdržala, ona je uz nesebičnu pomoć doktora, sestara i tehničara  počela ubrzano da se oporavlja. Isključena je sa respiratora i krenula je da diše samo na masku sa kiseonikom, a i samostalno po više sati dnevno, da samostalno iskašljava sekret iz bronhija bez upotrebe aspiratora, da guta vodu i čaj dat na kašicicu direktno u usta, počinje da prica šapatom razumljivim govorom, da uz pomoć sestara ustaje iz kreveta i pravi nekoliko koraka po sobi intenzivne nege, utopljavaju je ćebetom i u kolicima izvode na terasu. Dete je svesno, orijentisano u vremenu i prostoru, komunikativno. Sa neurološke strane Marta je potpuno zdrava. I svi su zbog toga bili srećni.

26. juna Martu vraćaju na odeljenje intenzivne nege zbog daljeg tretmana u vezi cevčice šanta koji joj izveden van stomaka prilikom operacije čireva. Ustanovljeno je da je likvor uspostavio prirodnu cirkulaciju, te da Marta nije vise šant zavisna. Odlučeno je da joj se ukloni ovaj sistem iz organizma.

Nakon operacije, u ranim jutarnjim časovima Marta dozivljava plućnu emboliju, dolazi do srčanog zastoja, intubiraju je, priključuju na respirator i reanimiraju.

Po sprovedenoj reanimaciji Marta ne dolazi svesti upada u komu, vraća joj se samo srčana radnja i disanje u tragu.

Marta se i danas nalazi u istom teškom stanju.

Porodica se obraća dobrim i humanim ljudima da svojim učesćem pomognu Marti da se probudi iz kome i ponovo vidi lica svojih najmilijih mame, tate i brata.

Pomozimo Marti! Upišimo 532 i pošaljimo SMS na 3030. Njoj možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Da se Marta probudi! Budimo humani!

DEVIZNI RAČUNI PO VALUTAMA
EUR: 00-540-0002832.3 sa IBAN brojem RS35160005400002832303
USD: 00-540-0002867.6 sa IBAN brojem RS35160005400002867611
CHF: 00-540-0002902.8 sa IBAN brojem RS35160005400002902822
GBP: 00-540-0002936.2 sa IBAN brojem RS35160005400002936287

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading