POMOZIMO DIMITRIJU DA IMA NORMALNO DETINJSTVO: Bio je zdravo dete, a onda je strašna bolest promenila njegov život

Autor: Republika

Vesti

15.08.2018

10:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dimitrije Vrbanić ima tek 7 godina a već se suočava sa velikim zdravstvenim i životnim problemima. Do pre dve godine je bio potpuno zdrav dečak, veseo i živahan. Njegov život se iznenada promenio kada je oboleo od Transverzalnog mijelitisa - upale kičmene moždine.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Sve je  krenulo kao obična respiratorna infekcija, ali za samo dva dana, Dimitrije je završio na intenzivnoj nezi I borio se za život.

Transverzalni mijelitis je veoma retka bolest koja mu je zahvatila celu kičmu,i dovela do oduzetosti donjih ekstremiteta. Od tada je u kolicima.

Njegov oporavak ide veoma sporo. Uz ogroman trud, svakodnevno i naporno vežbanje i uz pomoć elektrostimulacije, desna noga se delimično oporavila. Nažalost, leva je još uvek slaba .

Zbog slabijeg imuniteta , on ne ide na rodjendane, u bioskop,pozorište. Mnogo mu nedostaju njegovi drugari iz vrtića i parka sa kojima se jurio, igrao fudbal i žmurke. Ali i pored svega, Dimitrije 
je veseo dečak. On je borac koji veruje,kao i svi oko njega,da će jednog dana ponovo trčati, igrati fudbal ,voziti trotinet…

Dimitrije je napunio 7 godina. Trenutak koji svaki roditelj željno I sa radošću iščekuje,nama je teško pao jer Dimitrije nije u  mogućnosti da redovno pohađa nastavu,zbog fizikalne  terapije,medikamenata koje pije,kao I zbog njegovog slabijeg imuniteta. Zbog toga će morati da se školuje  od kuće.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Dimitrije radi terapiju i kod kuće

Medjutim, on je  pametno dete koje razume zašto ne može da  ide u školu sa svojim 
drugarima, ali ne odustaje od činjenice da će im se uskoro pridružiti.

 Da bi se njegov  oporavak ubrzao, potrebne su terapije I savremeni 
uređaji za jačanje i stimulaciju mišića kojih ovde u Srbiji nema. U tom cilju  su kontaktirane klinike i bolnice u inostranstvu koje mogu da mu pomognu.  Međutim, troškovi prevazilaze naše  mogućnosti.

Zato molimo sve ljude dobrog i velikog srca, da pokažu humanost na delu i da svojim donacijama pomognu da ovaj dečak ponovo stane na noge.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Učinimo svi zajedno da se nastavi srećno detinjstvo našeg malog Dimitrija, tamo gde je jednog dana zaustavljeno u naletu ove retke 
bolesti.

Pomozite da Dimitrije i njegova mladost pobede u ovoj borbi 
za izlečenje!

Detalje o  Dimitriju i njegovoj bolesti možete videti i na sajtu humanitarne fondacije ”Budi Human”.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading