SRBIJA IMA DVE VARIJANTE ZASTAVE: Evo koja bi trebalo da se koristi za SVADBE i SLAVLJA!

Autor: novosti.rs

Vesti

05.08.2018

11:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastava Srbije ima dva oblika, jedan je državni, a drugi narodni. Državnu zastavu mogu da koriste isključivo zvanične institucije Srbije, a narodna zastava je predviđena za pojedinčanu upotrebu. Dakle, kada slavimo uspeh naših sportista ili organizujemo privatno slavlje trebalo bi da koristimo ovaj drugi oblik zastave, što skoro nikad nije slučaj.

RepublikaFoto: Telegraf/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Čini se da ne shvatamo da zastava nije draperija ili dekoracija, već državni simbol. I baš zato su Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne jasno propisana pravila kada, gde i na koji način se zastava postavlja.

Mnogi ne znaju da zastava Republike Srbije postoji u dva oblika, kao državna zastava i kao narodna zastava, i to u razmeri tri prema dva.

- Građani ne razlikuju državnu od narodne zastave, pa nesvesno krše propise o njenom korišćenju i postavljanju - priča heraldičar, đakon Hadži Nenad M. Jovanović, direktor Centra za istraživanje pravoslavnog monarhizma.

- A Zakon je jasan. Državnu zastavu sa grbom mogu da upotrebljavaju samo državne institucije. Nikako građani!

Državna je horizontalna trobojka, sa crvenim, plavim i belim poljem koja su iste visine, a preko svega se, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave, nalazi Mali grb.

Narodna zastava jeste horizontalna trobojka, takođe dugačka tri i visoka dva metra, sa poljima istih visina.

RepublikaFoto: Printscreen/YouTube/Srbi za Srbe

- Ne može običan čovek na svojoj kući da drži zastavu sa grbom jer to nije državna institucija. Ni privatne firme na svojim objektima ne mogu da okače ovakvu trobojku. Zastava sa grbom se ne sme koristiti na svadbama, dočeku sportista i drugim proslavama. Za sve takve manifestacije građani bi trebalo da koriste narodnu zastavu. Jer opštenarodna veselja nisu državne ceremonije! - ističe Jovanović.

U Zakonu jasno stoji i da trobojka ne sme biti izložena tako da dodiruje tlo, da služi kao podmetač, prostirka, zavesa. Njome se ne smeju prikrivati vozila i drugi predmeti, ukrašavati konferencijski stolovi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading