VIRUS ZAPADNOG NILA NE JENJAVA: Preminula četvrta osoba, 60 zaraženo!

Autor: Tanjug

Vesti

28.07.2018

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji su do sada četiri osobe preminule od groznice zapadnog Nila, a virusom je zaraženo 60 osoba, podaci su Instituta za Javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

RepublikaFoto: pixabay.com

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević iz Instituta "Batut" kaže da je prisustvo ovog virusa do sada registrovano na 53 regiona u Srbiji, ali da to ne znači da se broj zaraženih povećava.

- Čim se registruje vurus automatski se deluje i adekvatne mere se spovode, kaže ona. Na svim tim mestima gde su se određene aktivnosti sprovodile više nije naknadno registrovano prisustvo ovog virusa - rekla je Kisić Tepavčević za RTS.

Ona je naglasila da situacija može da se menja iz dana u dan, ali da je bitno da se sprovodi sistematski nadzor i kontrola oboljenja sezonskog karaktera.

- Bitno je istaći da je ovo oboljenje isključivo prenose komarci, ali ne svi. Teoretski nije velika verovatnoća dolaska u kontakt, ali ono što je bitno za čoveka ne može dalje da pređe jer je koncentracija virusa u njegovoj krvi mala - objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da više od 80 odsto zaraženih nema nikakvih simptoma i znakova infekcije i da se ubod ne razlikuje od bilo kog drugog uboda komarca.

- Oko dvadeset odsto inficiranih ima simptome slične gripu, većina se ne javi lekaru, oboljenje preleži na nogama i ne zna da je imao a kod manjeg procenta, jedan na 150 mogu da se jave komplikacije u vidu infekcije centralnog nervenog sistema - rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Dodala je da je verovatnoća ovakvih kompikacija veća kod onih koji već imaju neka hronična oboljenja, oboljenja kardiovaskularnog sistema, hipertenziju i nekontrolisanu šećernu bolest.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading