APEL PATRIJARHA IRINEJA: Braćo i sestre, pomozite Grcima koliko možete!

Autor: Tanjug

Vesti

25.07.2018

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je apel građanima i preduzećima da se organizuju i da, svako prema svojim mogućnostima, prikupe pomoć za prevazilaženje posledica velikih požara koji su ovih dana zadesili, kako je naveo, nama uvek dragi i bratski grčki narod.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Irinej

U saopštenju SPC dostavljenom medijima, patrijarh poručuje da svojom moralnom obavezom smatra da sve građane Srbije pozove da uzmu praktično učešće u prikupljanju te pomoći.

- Sa zebnjom u srcu primili smo vest da je život izgubilo preko sedamdeset ljudi, da ima mnogo pozleđenih i nestalih, da je plamen progutao ne samo šume, maslinjake i voćnjake nego i čitava naselja oko Atine i neka atinska predgrađa. I u drugim krajevima bratske Grčke besne, nažalost, šumski požari, od kojih su neki, po svemu sudeći, podmetnuti - naveo je patrijarh.

Poručio je da je naša hrišćanska dužnost da podelimo patnju i bol svakoga bližnjega bez izuzetka, a naročito jednovernog i bratskog grčkog naroda, koji nam je uvek priticao u pomoć, posebno u 90-tim prošlog veka i posle.

- Pozivamo sve vas, braćo i sestre, da prikupljate finansijsku i materijalnu pomoć za sve unesrećene usled ove katastrofe.... Pozivamo vas da, u granicama svojih mogućnosti, organizovano, preko svojih parohijskih uprava, odnosno preko crkvenih opština i Eparhija, pristupite prikupljanju pomoći koju će Sveti Sinod naše Crkve proslediti Arhiepiskopiji atinskoj - naveo je.

Apelovao je i na sva javna preduzeća, a naročito na građevinska i drvoprerađivačka, da građevinskim i drugim materijalom pomognu obnavljanje izgorelih domova.

- Uvereni smo da ćemo mi, pravoslavni Srbi, kao narod koji dobro zna šta su stradanja, razumeti patnju naše braće i sestara, primiti milost i naći blagodat za blagovremenu pomoć, koja će mnogo značiti onima kojima je potrebna - poručio je, uz blagoslov patrijarh srpski Irinej. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading