OVO JE UBICA TUMORA

Vesti

24.07.2018

05:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iks nož, jedan od najsavremenijih aparata koji zrači tumore od glave do pete, ali tako da tek minimalno ošteti zdravo tkivo, od 1. novembra primenjivaće se u KCS. Ovaj aparat je, pre svega, nada za obolele od raka koji ne mogu da se operišu, jer ne samo da im produžava vek već omogućava i bolji kvalitet života.

Iks nož najviše se primenjuje kod tumora kičme, gde pomaže da sa sačuva kičmena moždina, a zatim kod tumora pluća, vrata, jetre, prostate...

SPREMNI PRVI PACIJENTI

Iks nož je precizniji od gama noža i tumore zrači tako da zdravo tkivo uglavnom poštedi i sačuva, objašnjava za Srpski telegraf prof. dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju Klinike za neurohirurgiju KCS.

- Ovaj aparat tretira tumore sa preciznošću do pola milimetra i tako se izbegava preterano zračenje okolnog zdravog tkiva. Terapiji se mogu podvrgnuti pacijenti sa tumorima veličine do šest centimetara, jer se na većima ne može postignuti takva preciznost zračenja. Iks nož se najviše primenjuje kod tumora kičme, gde pomaže da sa sačuva kičmena moždina, zatim kod tumora pluća, vrata, glave, jetre, prostate... - nabraja dr Grujičić i napominje da već imaju spremne pacijente sa tumorima na lobanji, vratu, vilici.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Danica Grujičić

Do sada su pacijenti morali u inostranstvo na tretman iks nožem, a sada će to moći da urade ovde sa knjižicom

Velika prednost sajber noža je i što skraćuje vreme provedeno u bolnici i do pet puta!

- Ovim aparatom može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa četiri nedelje skraćuje na samo jednu - napominje dr Grujičić.

BESPLATNO SA KNJIŽICOM

Novi centar za iks nož, čija je izgradnja u toku, obišli su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri zdravlja i policije Zlatibor Lončar i Nebojša Stefanović. Nova zgrada u kojoj će biti nož i sva prateća oprema prostiraće se na 700 kvadrata.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

- Do sada su pacijenti morali u inostranstvo na tretman iks nožem, što ih je koštalo minimum 20.000 evra. Sada će moći to da urade ovde, sa zdravstvenom knjižicom, besplatno - rekao je Lončar.

Predsednik Vučić dodao je i da bi već 1. avgusta u Srbiju trebalo da stigne i drugi iks nož.

- Za tri godine dobićemo nov i velelepan KCS. Tada ćemo moći da se ponosimo onim što smo uradili - istakao je predsednik.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading