Rok za legalizaciju divlje gradnje ISTEKAO, slede RIGOROZNE kazne vlasnicima!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

17.07.2018

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rok za podnošenje zahteva za legalizaciju bespravno podignutih objekata istekao je u ponedeljak, a dodatnih rokova neće biti. U Ministarstvu održivog razvoja i turizma kažu da su zadovoljni odzivom i brojem podnetih zahteva od preko 40.000 vlasnika. Za one koji su se oglušili na poziv države, uslediće rigorozne kazne.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

- One mogu da idu za objekat od 100 kvadrata od 340 evra do 1.200 evra godišnje, do momenta kada nastane potreba da se objekat uklanja. Politika resornog ministarstva je da neće biti rušenja objekata ukoliko nije neophodno, ukoliko se ne nalazi na nekoj putnoj infrastrukturi i ukoliko ne smeta prostoru - saopštio je Marko Čanović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ako je objekat na privatnom zemljištu stvara se mogućnost za izdavanje posedovnog lista koji dokazuje vlasnika parcele i nakon toga se otvara mogućnost da se uđe u program sklapanja ugovora za komunalije na deset godina.

Ukoliko je objekat sagrađen na državnom zemljištu potrebno je uverenje koje dokazuje da su rešeni imovinsko-pravni odnosi i onda se stiču uslovi da se ta parcela otplaćuje 20 godina. U ministarstvu tvrde da je novi zakon pojednostavio i pojeftinio procedure legalizacije bespravno sagrađenih objekata.

Tako će svaki objekat koji je izgrađen protivno zakonu, bez građevinske dozvole biti tretiran kao nelegalan objekat. Novi zakon tačno utvrđuje da nema legalizacije bez plana. Dakle, sve što je sagrađeno mimo plana je nelegalno, pa neće doneti nikakav benefit onima koji su gradili mimo propisa.

Prema ranijoj proceni Ministarstva održivog razvoja u Crnoj Gori je oko 100.000 nelegalnih objekata. Zvanični podatak Uprave za nekretnine je oko 40.000 nelegalnih objekata.

Građani su od oktobra prošle godine imali šansu da legalizuju bespravno sagrađene objekte.

Cena legalizacije je od 48 do 141 evro po kvadratu. Najviše zahteva podneto je u Podgorici, slede Bar, Herceg Novi, Budva i Nikšić, dok je najmanje prijava u Andrijevici, Plužinama, Šavniku, i Petnjici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading