FČ EKO O OPASNOM OTROVU: Istraga će potvrditi da smo poštovali propise i zakone

Autor: Tanjug

Vesti

16.07.2018

18:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kompanija FČ EKO saopštila je danas da je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka sa deponije u Kikindi, kao i istraga, potvrditi da ta kompanija poštuje sve važeće propise i zakone.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, ističe se u saopštenju izdatom povodom konferencije za štampu Ministarstva zaštite životne sredine i obraćanja ministra Gorana Trivana na mestu tek započete istrage, na deponiji u Kikindi. 

Ministar Trivan obišao je ranije tokom dana Regionalni centar za upravljanje otpadom na teritoriji Kikinde, povodom sumnji nadležnih da se na toj lokaciji, na deponiji i u njenoj okolini, nalazi nezakonito odložen opasni otpad, zbog čega su otvorili istragu.

U okviru istrage biće utvrđeno da li je došlo do propusta i eventualne kontaminacije, što će pokazati uzorci nakon detaljnih analiza stručnih institucija, rekao je Trivan.

Regionalnim centrom za upravljanje otpadom u Kikindi upravlja FČ.

Ta kompanija je, iznoseći detalje procesa istrage u regionalnoj deponiji, navela da je tamo samo tokom ove godine sprovedeno pet inspekcijskih nadzora. 

- Sve ove inspekcije iz 2018. kao i tokom 2017. pokazale su da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi posluje u skladu sa svim zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine, i da ne zagađuje podzemne vode - dodaje se u saopštenju. 

FČ takođe ukazuje da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči.

- Prema našim informacijama, laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka. Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka. Sa druge strane, FČ nije dobio dozvolu da uzme svoje sopstvene uzorke ili da analizu istih uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke - dodaje se u saopštenju.

Pod znakom pitanja je, kako se navodi, takođe činjenica da su dva direktora FČ kompanije zatvorena samo na osnovu rezultata nezavršene inspekcije i opravdanje za to je mogući rizik da napuste zemlju.

- Pošto je osnovni interes FČ usaglašenost sa zakonom, kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo - dodaje se u saopštenju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading