IZBEGNUTA EKOLOŠKA KATASTROFA: Opasni otpad čuvali na deponiji!

Autor: M. M. LESKOVAC

Vesti

04.07.2018

20:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna ekološka katastrofa! Velika količina toksičnog otpada pronađena je juče na regionalnoj deponiji u Kikindi, predviđenoj isključivo za odlaganje materijala koji nje opasan. Sumnja se da je ovaj otpad na divlje tu skladištila firma FCC EKO. Paradoksalno, upravo ova firma bavi se upravljanjem otpadom, ali je poznavanje ekoloških propisa nije sprečilo da nezakonito zagadi više lokacija na regionalnoj deponiji.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Foto: Ilustracija

Iako je prema prvim informacijama u pitanju bio nuklearni otpad, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan kaže za Srpski telegraf da je reč o više vrsta opasnog otpada, kao i da će dalje analize pokazati čime je tačno kontaminirana ova deponija.

- Policija i BIA ispituju teren i preduzimaju sve mere potrebne u slučajevima nelegalnog odlaganja otpada. Uzeti su uzorci, pa će analize pokazati o kakvoj vrsti otpada je reč. Sumnjamo da se radi o različitim vrstama opasnog otpada - kaže Trivan. Ono što naročito zabrinjava je što opasan otpad putem zemlje vrlo lako dolazi do podzemnih voda, pa tako zagađuje njive sa kojih se snabdevaju pijace i građani.

Uhapšeno dvoje odgovornih u FCC EKO B. M. iz Požarevca i G. K. iz Beograda

Policija je juče po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi uhapsila B. M. (43) iz Požarevca i G. K. (52) iz Beograda, inače odgovorne u FCC EKO, zbog sumnje da su počinili krivična dela zagađenje životne sredine, unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Njima je određeno zadržavanje do 48 sati i biće privedeni Osnovnom javnom tužilaštvu u Kikindi.

Do zaključenja ovog broja iz FCC EKO nismo dobili odgovore tim povodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading