VELIKI PODVIG LEKARA U VOJVODINI: Pacijentu ugrađena pumpa koja zamenjuje rad srca

Autor: Tanjug

Vesti

03.07.2018

16:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici pacijentu je ugrađena mehanička srčana pumpa koja pomaže rad leve komore tzv.LVAD.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove pumpe ugrađuju se pacijentima kojima je teško oštećena funkcija leve komore, čime se obezbeđuje odgovarajuće snabdevanje krvlju svih organa i organskih sistema, kao i njihova normalna funkcija, što pozitivno utiče na produžetak i kvalitet života, saopštio je IKVB Vojvodine.

Ovom složenom operacijom prošle nedelje rukovodio je direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine prof. dr Aleksandar Redžek, a izvedena je u saradnji sa stručnim timom Kliničkog centra Srbije na čelu sa prof. dr Svetozarom Putnikom. 

Postoperativni tok i oporavak operisanog pacijenta protiču uredno i bez komplikacija. 

Ugradnja mehaničke pumpe u IKVB Vojvodine nastavak je u lečenju pacijenata sa terminalnom srčanom insufluencijom i u potpunosti zamenjuje funkciju srca do transplantacije, koja zavisi od raspoloživih donora, navedeno je u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading