Obnovljeno 70 odsto objekata u Hilandaru, sledi Igumenarija

Autor: Tanjug

Vesti

01.07.2018

11:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedamdeset posto požarom uništenih objekata u manastiru Hilandar obnovljeno je, privode se kraju radovi na Belom konaku, započeti su na trpezariji, predstoji obnova Igumenarije i Dohije, kako bi sve bilo završeno do 2021. godine, ali u planu je i izmeštanje manastirske riznice, kao i obnova drugih objekta, koji nisu izgoreli u požaru.

Foto: youtube.com/ Manastir u Plužcu
Hilandar

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je pre dve nedelje boravio na Hilandaru gde je i održana sednica Komisije za Hilandar, na čijem je čelu, rekao je Tanjugu da je zadovoljan tokom obnove i da ovako temeljna rekonstrukcija manastira do sada nije rađena. 

- Zbog nedostatka sredstava uglavnom se samo "dograđivalo i krpilo", i da je sada prilika da se uradi sve ono što stručnjaci procenjuju da je potrebno.Reč je o osetljivim procesima rekonstrukcije i restauracije, jer je svaki santimetar u Hilandaru dragocen i od istorijskog značaja - kaže on. 

Arhitekta-konzervator prof. dr Mirko Kovačević, koji je od 1983. zadužen za radove u Hilandaru, a od 2004. je glavni arhitekta obnove manastira, objašnjava koliko je važna obnova Belog konaka.

- Reč je o jedanom od tri najstarija autentična konaka iz perioda s početka 16. veka sačuvanih na Svetoj gori. On je u donje dve etaže imao potpuno sačuvane originalne kelije iz vremena oko 1600 godine sa vratima, prozorima, nameštajem, sve je to izgorelo - objašnjava Kovačević u razgovoru za Tanjug.

Kako kaže izgorela su i četiri paraklisa (male crkve) od 12 koliko ima Hilandar, od toga jedan potpuno u Belom konaku.

RepublikaFoto: Tanjug
Vladan Vukosavljević

- Paraklis Svetog Nikole je ostao, ali je živopis izgubio boju, pariklisi Svetog Save i Svetog Dimitrija su malo oštećeni požarom, ali pošto prilikom gradnje to nije dobro urađeno, 2015. se veći deo srušio, tako da od ta dva paraklisa imamo samo istočne delove - objašnjava Kovačević. 

U proteklih 10 godina Srbija je za obnovu Hilandara izdvojila 795 miliona dinara, a samo za ovu godinu opredeljeno je 80 miliona. 

Do sada je obnovljen Veliki konak sa blizu 3.000 kvadratnih metara korisnog prostora, podignut između 1816. i 1820. godine, koji je već nekoliko godina u funkciji, 2007. je otvoren Sinodik iz 1814. na samom ulazu u manastir, prvi obnovljeni objekat nakon požara, kao i ulazni deo koji se nadovezuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading