TABLA NA ĆIRILICI, JEFTINIJI ZAKUP: Stigle olakšice, menjajte pismo u nazivima

Vesti

29.06.2018

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mi već negujemo srpsko pismo, poručuju beogradski trgovci i ugostitelji koji već imaju nazive na ćirilici, posle odluke Skupštine grada da kompanije koje istaknu ćirilične table ubuduće imaju pet odsto popusta na zakup prostora. Ova odluka odnosi se na zakupce poslovnog prostora čiji je vlasnik grad Beograd.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Table na ćirilici od sada nude olakšice zakupcima 

UGLAVNOM LATINICA

Ekipa Srpskog telegrafa obišla je juče lokale u centru prestonice i utvrdila da su vlasnici "ćirilićnih firmi" zasad u manjini. Međutim, sudeći po prvim reakcijama, posle donošenja ove privilegije stanje bi moglo znatno da se popravi jer mnogi kažu da će razmisliti da li će i dalje zadržati latinicu.

- Sa sinom ću razgovarati o tome, moguće je da ćemo ispisati naziv ćirilicom, ne zbog popusta na zakup, već zbog negovanja i promocije našeg pisma - kaže Đorđe Petrović, vlasnik zlatare "Petrović".

S druge strane, zaposleni u "Bir haus pabu", odnosno "Ciglana baru", navode da su se nedavno registrovali i da je ime ispisano latinicom jer je delimično na engleskom.

Srpski jezik je definisan po ćirilici, po kojoj nas i prepoznaju u svetu, i zbog toga ne treba da se stidimo

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika

- Dolazi nam dosta stranaca i njima je lakše da pročitaju ime kafića. Latinica je pismo koje se koristi isto kao i ćirilica, a stvarno bi nam bilo komplikovano da sad menjamo svu papirologiju zbog pisma - kaže jedan od zaposlenih u kafiću u Čika Ljubinoj ulici.

KAFANE NAJBOLJI ČUVARI

A među lokalima koji neguju ćirilicu zasad je najviše kafana.

- Negujemo etno-stil, srpsku kuhinju, pa tako i pismo. Među našim gostima je mnogo stranaca i ne smeta im ćirilični naziv, čak im je i simpatično, a imamo meni na engleskom - kaže Branko Ivić iz kafane "Đura".

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović kaže da se ovom merom ni na koji način ne diskriminiše latinica niti je želja da se latinica stavi u drugi plan.

- Srpski jezik je definisan po ćirilici, po kojoj nas i prepoznaju u svetu, i zbog toga ne treba da se stidimo, već to treba da ističemo. Ta mera sprovodi se radi zaštite i promocije ćirilice, a usvojena je jednoglasno - kaže Mladenović.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading