Budžetski fond za lečenje dece poslao u inostranstvo 112 pacijenata

Autor:

Vesti

26.06.2018

12:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnjoj konferenciji za štampu Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje dece u inostranstvu Ministarstva zdravlja, Veran Matić, predsednik Nadzornog odbora fonda, dr. Vladislav Vukomanović predsednik Veća lekarskih komisija i dr Vladimir Đukić, državni sekretar Ministarstva zdravlja predstavili su danas izveštaj o radu Budžetskog fonda za 2017. godinu.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije
Odbijana su tri zahteva za lečenje jer su te bolesti mogle da budu lečene u domaćim ustanovama ili je bila reč o eksperimentalnim vidovima lečenja, kao i 46 zahteva za genetsko testiranje

U 2017. godini Budžetski fond je raspolagao sa 261.402.000,00 dinara za troškove lečenja 39 pacijenata i za troškove genetskih ili metaboličkih ispitivanja, analize 76 uzoraka u inostranim zdravstvenim ustanovama, kao i za dovođenje stranih stručnjaka u četiri navrata prilikom kojih je izvedeno pet operacija,  potrošeno je ukupno 206.005,114,80 dinara.

U lekarskim komisijama bilo je angažovano preko 50 najboljih stručnjaka iz svih oblasti.

Najveći broj pacijenata 22, je sa neurološkim i neurohiruškim oboljenjima, cerebralnom paralizom ili teškim oboljenjima krvnih sudova mozga, 4 pacijenta sus a hemato onkološkim oboljenjima, 3 sa srčanim, 2 sa bolestima lokomotornog sistema, 2 transplatacije organa, vaskularne anomalije, deformitet lica i oboljenja oka kod prevremeno rođenih beba.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Nadzorni odbor je zaključio da se sa sredstvima fonda upraljalo na najsvrsishodniji i najracionalniji način od izbora referentne ustanove pa do vođenja računa o svim neophodnim troškovima.

Kada god je bilo moguće naši stručnjaci u pratnji pacijenata prisustvovali su operacijama, intervencijama u stranim ustanovama, kako bi kasnije mogli da prate oporavak pacijenata ali i kako bi sticali nova znanja i veštine. Evaluacije rezultata lečenja redovno se rade i kratkoročno i dugoročno gledano zaključak stručnjaka je da je postojanje fonda u potpunosti opravdano i da je u najvećem broju slučajeva se lečenje u stranim ustanovama pozitivno odrazilo na stanje pacijenata. Zabeležena su dva smrtna slučaja bolesnika (transplatacija pluća i leukemija).

Nadzorni odbor je preporučio je Ministarstvu zdravlja predlog koji se tiče proširenja definicije za odobravanje lečenja u inostranstvu i za “bolesti čije lečenje u našim zdravstvenim ustanovama daje znatno lošije rezultate u odnosu na inostrane centre” kao i formiranje liste prioritetnih zdravstvenih ustanova sa kojima je utvrđena uspešna saradnja sa ciljem efikasnije procedure upućivanja, lečenja i kontrole pacijenata.

RepublikaFoto: Ministarstvo zdravlja Republike Srbije

Nadzorni odbor je posebno istakao neophodnost da svi lekari obaveštavaju roditelje i pacijente o postojanju fonda i mogućnosti za lečenje u inostranstvu, ako to nije moguće po pravilniku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Takođe ohrabruje roditelje da se informišu o načinu na koji je moguće ostvarati prava lečenja dece preko ovog fonda.

Napomene: Od osnivanja fonda do danas ukupno je na lečenje u inostranstvo poslato 112 pacijenata kao i 223 uzoraka za genetska ili metabolička ispitivanja

U tekućoj 2018. godini, odobreno je lečenje 26 pacijenata i slanje 48 uzoraka za genetska i metabolička ispitivanja za šta je utrošeno 157.176.284,24 dinara. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading