ROL-TESTO UMESTO ROL-VIRŠLE: Šta ćete dobiti u pet poznatih pekara u Beogradu ako kupite jedan od najprodavanijih proizvoda

Republika.rs

Autor: Anđela Trifunović

Vesti

04.11.2025

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nismo ni mislili da će biti bitno drugačije, međutim, ipak smo bili neprijatno iznenađeni

ROL-TESTO UMESTO ROL-VIRŠLE: Šta ćete dobiti u pet poznatih pekara u Beogradu ako kupite jedan od najprodavanijih proizvoda

Foto: Republika.rs

Sve više potrošača se žali da u omiljenim rol-viršlama ima mnogo više testa nego viršli, koje se, ne tako retko, mogu naći maltene samo u tragovima. Tragom tih pritužbi, ovu temu uzeli smo kao noseći u ovom broju "Potrošačke patrole", a kako je izgledalo merenje, možete pogledati u istoimenoj emisiji na Jutjub kanalu Republika news.


Neki tvrde da je testo previše debelo, drugi da viršla gotovo i ne postoji. Upravo zato smo obišli pet beogradskih pekara na glasu, da proverimo šta se zapravo krije unutar možda i najpopularnijeg doručka kad se izuzme burek.
 
Na prvi pogled sve izgledaju slično: tople, hrskave, lepo zapečene. Spolja gladac, a iznutra...
 
Cena? Od 120 do 180 dinara u zavisnosti od pekare. Nigde na vitrini ne piše koliki je udeo viršle, a nas upravo to zanima.
 
Sada je trenutak da proverimo koliko grama viršli ima svako pecivo (pogledajte okvire). Kad se sve sabere, prosečna gramaža rol-viršle je 58,8 grama. Bez obzira na to kolika je cena, u cenu uvek dobijate otprilike trećinu viršle i dve trećine testa. Izgleda lepo, miriše odlično, ali kada se preseče - priča je drugačija.
 
Rol-viršla, simbol brzog zalogaja, kao što smo dokazali, danas ima više testa nego ikad. Znači da su kupci u pravu, samo žele da dobiju ono što plaćaju.
 

Pekara "Gak"

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 
  • Cena je 170 dinara, gramaža celog proizvoda je 166 grama, a samog mesa 57 grama
  • Spolja, izgled za peticu, a unutra baš i nije tako
  • Drugim rečima, više od pola onoga što plaćamo je obično testo

"Skroz dobra pekara"

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 

Da vidimo koliko grama ima ova viršla...

  • Cena je 170 dinara, gramaža celog proizvoda 223 grama, a samog mesa 83
  • Testo lepo, čak i mekano, ali čim presečemo, viršla se završava posle tri zalogaja
  • Ostatak? Samo testo.

Pekara "Em"

Republika

Foto: ST/P.Divac

 
  • Cena 150 dinara, a gramaža 132, samog testa 52
  • Ovde je neko bio posebno kreativan, viršla koja je obojila testo i počinje tek na pola peciva
  • Prva polovina prazna, bez ičega

Pekara "Lebovski"

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

 
  • Cena je 120 dinara, ukupna gramaža 132, viršla ima 50 grama
  • Ovde se viršla proteže od početka do kraja testa, međutim, tanka je kao olovka, pa smo ono što smo dobili na "mostu", izgubili na "ćupriji"

Pekara "Hermes"

Republika

Foto: Republika

 
  • Najskuplja rol-viršla, košta 180 dinara
  • Ali, ako mislite da to nešto garantuje, grešite – ovde je ukupna gramaža 134 grama, dok viršla ima 52 grama
  • Računica je ponovo jasna – neuporedivo više testa nego mesa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading