TINEJDŽERIMA PRODAJU EKSTAZI ZA 500 DINARA: Mladi umiru od jeftine sintetičke droge

Vesti

24.06.2018

17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Droga se prodaje na ulici, u klubovima, oko škola, a nikad nije bila jeftina kao danas, dostupna je svima, upozorava dr Aleksandar Vujošević, specijalista psihijatrije i adiktolog.

RepublikaFoto: MUP Srbije

Njegove reči dobijaju punu težinu kada se ukrste sa podatkom da za samo 500 dinara maloletnici u Srbiji mogu kupiti težak narkotik, potencijalno smrtonosnu tabletu - ekstazi!

MALE LABORATORIJE

Tako je za samo 1.000 dinara Beograđanin Jovan Paunović (17) prošle nedelje kupio dve tablete ekstazija na jednom beogradskom splavu. Nekoliko sati kasnije je izdahnuo na VMA. Pre nego što je prevezen u bolnicu, satima je ležao na pločniku u bunilu i grčio se u užasnim bolovima. Od ove vesti nismo se oporavili, a već je stigla sledeća: pre dva dana pronađena je M. M. (16), bez znakova života, u stanu u Kragujevcu nakon što je, kako se sumnja, uzela preveliku dozu narkotika.

Dr Vujošević: Ekstazi se vrlo jednostavno pravi, pa bilo ko može da ga proizvede

- Cena svih psihoaktivnih supstanci nikad nije bila niža u Beogradu, a još je jeftinija u drugim delovima Srbije. Mogu ih priuštiti srednjoškolci, ali i mlađa deca, nažalost. Kao društvo moramo da radimo na prevenciji upotrebe droga kroz medije, školu, razgovor sa decom. Dodatni problem je i što se ekstazi vrlo jednostavno pravi, pa bilo ko može da ga proizvede. Ne bi me čudilo da u Beogradu ima na stotine malih laboratorija - kaže dr Vujošević.

S njim se slaže i kriminolog Zlatko Nikolić, koji tvrdi da su narkotici u Srbiji jeftini jer je sve više fabrika u kojima se proizvode sintetičke droge, pa je konkurencija veća i umanjuje im cenu.

Nikolić: Skupi se grupa klinaca, skine recepturu sa interneta i dobijete houm mejd drogu

- Skupi se grupa klinaca, skine recepturu sa interneta i dobijete houm mejd drogu, zapravo smuljaju u svojoj priručnoj fabrici nešto što se na ulici zove ekstazi. Što je više ovakvih laboratorija, to je cena droge niža. Prodaju to oko škola, u klubovima, na ulici, po ćoškovima... Toliko su verzirani da nekad niste ni svesni da ste kupili drogu koliko vas hipnotišu pričom. Bukvalno sve mogu da prodaju - ističe Nikolić.

NIKO IH NE TERA

Prema njegovim informacijama, cena tablete ekstazija kreće se do 1.000 dinara.

- To nije jeftino za nekoga ko ima 20.000 dinara platu, ali na ulici se sve do ove sume smatra niskom cenom. Mladi odlaze na splavove da kupe drogu, niko ih na to ne primorava. Zato porodica mora da se bavi decom, ne smeju dete od 13 godina da puštaju napolje posle ponoći jer misle da treba da se zabavlja - naglašava Nikolić.

Najteže posledice uzimanja ekstazija

- Uništava kardiovaskularni sistem

- Ubrzava rad srca

- Dehidracija

- Gubitak elektrolita

- Moždani udar

- Srčani udar

- Povišen krvni pritisak

- Opasnost od infarkta miokarda

- Gubitak apetita i telesne težine

- Poremećaj sna

- Psihoza

- Mutacije i oštećenja na naslednom materijalu

- Vrtoglavica

- Grčenje mišića

- Napadi panike

- Agresivno i autoagresivno ponašanje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading