PORAZ ZA OBRAZOVANJE? Osmaci nisu znali kako izgleda Dositej Obradović

Autor:

Vesti

21.06.2018

19:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đaci u Srbiji juče su rešavanjem kombinovanog testa završili polaganje male mature! Većina osmaka saglasna je da test nije bio težak, a odgovarali su na pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Najviše brige, kako kažu osmaci, izazvalo je pitanje iz istorije u kome je trebalo da na fotografiji prepoznaju Dositeja Obradovića!?

Na papiru je bila fotografija velikog srpskog prosvetitelja i pisca dela "Život i priključenija", ali prema rečima đaka, većina nije bila sigurna ko je na slici.

Polaganje završnog ispita:
23. 6. - preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole
25. 6. - prijem i rešavanje žalbi učenika na rezultate
28. 6. - objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita
29. i 30. 6. - popunjavanje i predaja liste želja u osnovnoj školi
4. 7. - provera liste želja učenika u osnovnim školama
4. 7. - žalbe na želje
5. 7. - objavljivanje zvanične liste želja učenika

Najlakše do sada

Pored istorije, dosta učenika se žalilo na hemiju i geografiju, jer nisu znali o kom hemijskom procesu je reč u zadatku, kao ni odgovor na pitanje između koje dve planete se nalazi Zemlja (pogledajte zadatke i rešenja).

Prosvetni radnici tvrde da zadaci nisu bili teški, ali da su možda neka pitanja samo zbunjujuće napisana.

U subotu 23. juna u školama će biti istaknuti preliminarni rezultati testova, dok će 28. juna biti poznati konačni, a zatim sledi predaja lista želja za upis.

Miloš Tadić iz Osnovne škole "Skadarlija" u Beogradu kaže da je očekivao teži test i da je zadovoljan kako je uradio. Ipak, namučilo ga je pitanje da prepozna ko je poznata osoba sa slike.

Osnovno znanje

Da je kombinovani test bio za nijansu lakši od prethodna dva, slažu se i nastavnici, ali i napominju da đaci nisu smeli da se zbune kod pitanja iz istorije.

Istoričarka Branka Prpa smatra da je to što veliki broj maturanata nije prepoznao srpskog prosvetitelja zapravo poraz za naše obrazovanje, jer je Dositej Obradović jedan od najistaknutijih Srba ikada.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Srbin99

21.06.2018 22:57

Наравно да је пораз за образовање, деца нам се не образују ни мало јер у школама оцене добијају на "лепе очи" и сигуран сам да је тако у већини школа.. Такође криви су родитељи јер деци дозвољавају све и свашта уместо да их од малих ногу уче о томе ко су српски великани, краљеви, реформатори итд, да им купе неку књигу, заинтересују за науку и образовање, али не деци се све и свашта допушта и онда се питамо одакле толико пуно тинејџерског насиља, наркоманизма и неморала...кривим и поједине телевизије због приказивања ријалитија и непригладног садржаја у доба када су нам деца "најактивнија" гледајући тв..није ни чудо што нам деца не знају порекло и историју свог народа и земље..једног дана ћемо сви сести, ствити прст на чело, погледати свет у којем живимо, погледати нашу децу, њихову децу и запитати се "шта је ово?"