POSLE TROVANJA SALMONELOM: Evo šta će biti sa privatnim vrtićima

Autor: Republika

Vesti

20.06.2018

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Beograd nema direktnu odgovornost za rad privatnih vrtića, ali, prema objavljenim informacijama, gradski čelnici su dogovorili sa Ministarstvom prosvete da se u narednom periodu pooštre kriterijumi za tu vrstu predškolskih ustanova.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ove informacije stigle su iz gradske kuće pošto je juče obelodanjeno da je čak 27 osoba, od kojih 20 dece, dobilo je stomačne tegobe 4. juna, u privatnom vrtiću "Bela kula", na Zvezdari, koji posluje u okviru PU "Baby Palace Anđela".

Prema prvim informacijama u pitanju je trovanje salmonelom, a najverovatnije je, kako je objavljeno, izvor te bakterije bila hrana.

Istovremeno, Prosvetna inspekcija Grada Beograda obavila je redovne kontrole svih akreditovanih privatnih vrtića ove godine, a u vanrednu kontrolu može otići po prijavi roditelja, ali takva prijava za navedeni vrtić još nije stigla.

Kako ističu u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, svakako će ispitati šta se desilo u zvezdarskom vrtiću, jer je bezbednost dece, koja podrazumeva i adekvatnu bezbednost hrane, apsolutni prioritet u državnim, ali i privatnim vrtićima. 

Sa druge strane, kako navode u gradskoj kući, postoje oni koji ne ispunjavaju sve kriterijume i vrtiće otvaraju u neadekvatnim uslovima.

Takođe, prema istom izvoru, Grad Beograd subvencioniše boravak dece u vrtićima, a na roditeljima je da li će dete upisati u privatni ili državni.

Bez obzira na to, grad će pooštriti kriterijume jer je bezbednost dece na prvom mestu i nadležni imaju pravo da traže od privatnih vrtića da uredno izveštavaju o broju dece, protokolarnoj zaštiti, ali i o zaštiti kada je hrana u pitanju, odnosno da ona bude na višem nivou. 

Iz grada su podsetili da se državni vrtići snabdevaju iz centralne kuhinje, koju kontroliše sanitarna inspekcija, kao i da su preduzete sve mere zaštite jer se radi o spremanju hrane za decu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading