VELIKI LETNJI VODIČ KAKO DA VAM NE PRESEDNE ODMOR: Kad vam izgube kofer odšteta 22 evra!

Autor:

Vesti

18.06.2018

05:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neretko se desi da na godišnjem odmoru, umesto da se odmorimo i opustimo, doživimo veliki stres. Izgubili su vam prtljag, stao vam je automobil nasred auto-puta u Grčkoj ili su vam ukrali pasoš, bez koga ne možete ni da se vratite kući... Svakome se bar jednom desila neka od ovih neprijatnosti, a Srpski telegraf vam donosi vodič šta treba da radite u tim slučajevima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nosite kopije dokumenata

Ako ste izgubili dokumenta ili su vam ona ukradena, odmah idite u policijsku stanicu i prijavite i dobićete potvrdu. Za pasoš se sa potvrdom ide u konzulat Srbije radi izdavanja privremenog i to se čeka dva-tri dana. Ukoliko vam se to desi u Grčkoj, privremeni pasoš koštaće vas 43 evra. S obzirom na to da neke zemlje odbijaju da izdaju potvrdu ako nemate bar neki dokument kao dokaz identiteta, obavezno nosite fotokopije. U slučaju gubitka vozačke za povratak je dovoljna samo potvrda policije, dok zeleni karton tražite od svoje osiguravajuće kuće da vam pošalju novi ili da ga kupite. Kod kartica odmah kontaktirajte banku i tražite blokadu.

RepublikaFoto: facebook.com/Caribbean Journal

Penali za kašnjenje ili otkazivanje leta

Prava u slučaju kašnjenja ili otkaza leta zavise od njegove dužine (do 1.500 do 3.500 kilometara), i dužine kašnjenja (dva, tri, četiri i više sati), a penali su od 250 do 600 evra. Zahtev se podnosi avio-kompaniji pisanim putem, mejlom ili u poslovnici, a oni moraju da odgovore u roku od 30 dana. Ako je karta kupljena u sklopu turističkog aranžmana, trošak snosi agencija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Saobraćajne nezgode

Ako je šteta manja od 500 evra i saglasni ste o krivici, dovoljno je popuniti formular evropskog izveštaja o saobraćajnoj nesreći. S tim se ide u osiguravajuću kuću krivca, a ako je i on stranac u toj zemlji, vaše osiguranje posreduje u naplati štete. Ako je šteta veća, pozovite policiju, koja će izaći na teren i napraviti zapisnik, a procedura je dalje ista. U slučaju da se auto pokvari, prvo zovete osiguravajuće društvo ili AMSS ako ste član. Osiguranje ne pokriva troškove ako je do kvara došlo jer je vozač pod uticajem alkohola ili narkotika ili je uzrok nedovoljno održavanje vozila.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading