POKLON ULAZNICE: Srpski telegraf vas vodi u Beogradski zoo-vrt

Autor:

Vesti

13.06.2018

07:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ulaznice važi za decu od 3 do 15 godina i može se iskoristiti do 1. jula uz kupljenu kartu za odrasle. Potrebno je samo da u petak, 15. juna sa naslovne strane Srpskog telegrafa isečete poklon kartu i uživate u druženju sa životinjama.

RepublikaFoto: Srpski telegraf

Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac Vlada Ilić. Osmišljen kao kombinacija botaničke bašte i oaze za životinje.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
U ovoj oazi za životinje najviše uživaju deca

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat.

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ

Međutim, tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Danas Beo zoo-vrt čuva preko 1200 primeraka 220 životinjskih vrsta, od kojih je više od 20 obuhvaćeno prvim stepenom zaštite. Ovde se nalaze brojne retke vrste među kojima su i gofinov kakadu, stepski soko, beloglavi sup, nilski konj, bengalski tigar, puma, crni leopard, šumski ris, zmijski car, evropski mrki medved.

Poseban ponos Beo zoo-vrta je i najveći čopor belih lavova na svetu. Beo-zoo vrt je uključen u internacionalne projekte razmnožavanja ugroženih vrsta (borneo orangutan, beli lav, nizijski tapir, bengalski tigar, orao bradan, gepard).

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANIČIĆ

 Vrt dobre nade postao je beogradsko blago koje omogućava bekstvo iz grada u centar grada.

Radno vreme Beo-zoo vrta je svakog dana od 8 do 20 časova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading