RUŽIĆ NAJAVIO: Uskoro upis promene pola u matične knjige

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.06.2018

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubuduće će u matične knjige biti omogućen upis promene pola, na osnovu potvrde zdravstvene ustanove, predviđeno je izmenama Zakona o matičnim knjigama koje će biti među 14 tačaka dnevnog reda sednice Skupštine Srbije koja je zakazana za sutra.

RepublikaFoto: Tanjug
Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kaže za Tanjug da se tim rešenjem realizuje jedna od mera za prihvatanje rodne raznolikosti kao sastavnog dela modernog evropskog društva.

Govoreći o novinama izmena zakona, Ružić kaže da će one omogućiti maksimalnu sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vodenja maticnih knjiga, a da će se podaci iz Registra maticnih knjiga voditi u elektronskom obliku, uz zadržavanje papirnog oblika. 

Nova rešenja će, kaže, omogućiti građanima, gde god se nalazili u Srbiji ili van nje, da dobiju izvode iz matičnih knjiga, budući da će matične knjige diplomatsko-konzularnih predstavništva biti sastavni deo Registra maticnih knjiga, pored matičnih knjiga svih opština i gradova. 

Naime, do maja 2018. godine prebačeno je više od 98 odsto podataka iz maticnih knjiga, a Ružić objašnjava i da će se razmena podataka iz ovih baza za potrebe rešavanja raznih postupaka koji se vode pred drugim organima obavljati elektronskim putem.


Izmene zakona omogućiće i dobrovoljni upis podatka o nacionalnoj pripadnosti. 

Ružić kaže i da treba omogućiti efikasnije nacionalne savete nacionalnih manjina i njihov transparentniji rad i da je izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina predloženo jasnije definisanje ovlašćenja nacionalnih saveta nacionalnih manjina, smanjenje prekomerne politizacije i njihov transparentniji rad. 

Takođe, Ružić navodi i pozitivnu diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina u pogledu zapošljavanja u nastojanju da se dostigne odgovarajuća zastupljenosti zaposlenih u javnom sektoru na svim nivoima teritorijalne organizacije.

Na dnevnom redu sednice parlamenta biće i izmene Zakona o lokalnoj samoupravi, a Ružić navodi da bi nova rešenja trebalo da uključe građane u postupak pripreme investicionog dela budžeta lokalne samouprave tako da će i građani imati mogućnost da kažu šta da se gradi.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading