JEVTIĆ: Nasiljem pokušavaju da proteraju Srbe sa Kosova!

Autor: Tanjug

Vesti

07.06.2018

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Kosovu i Metohiji su određene grupe nastavile delovanje koje za cilj ima da na oproban način vršenja pritisaka na Srbe u sredinama u kojima ne čine većinu učine da oni ponovo ili konačno napuste KiM, kazao je ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić.

RepublikaFoto: Tanjug/Sava Radovanović
Dalibor Jevtić

Jevtić je naveo da su metode na koje se pritisci vrše različiti, te da ima i direktnih napada na Srbe i njihovu imovinu, institucionalnih pritisaka, poput hapšenja po navodnim optužnicama za ratne zločine...

"Sve su to negde oprobani modeli koji su dali rezultate ne samo na KiM već, recimo i u Hrvatskoj", kazao je Jevtić u intervjuu za "Novi magazin" i dodao da je generalno situacija u južnoj pokrajini svakako napeta i zahteva pažnju međunarodne zajednice koja, dodaje, neshvatljivo ćuti.

Govoreći o najavama albanskih političara u Prištini za formiranje vojske Kosova, Jevtić je kazao da te najave nisu od juče već konstantne u poslednje tri godine.

- I one se više koriste za unutrašnju političku upotrebu, sa jedne strane, i sa druge kao vid pritisaka na međunarodnu zajednicu da nešto tako dozvoli bez saglasnosti Srba, iako je za izmenu Ustava Kosova potrebno da glasa najmanje 80 poslanika od ukupno 120 i saglasnost ili glas srpskih poslanika su važni - kazao je Jevtić.

Dodajući da bi od 10 srpskih poslanika za formiranje vojske moralo da glasa najmanje četiri poslanika, Jevtić je kazao da bez glasova poslanika Srpske liste to je nemoguće uraditi, osim ako ne dođe do izmene i dopune Zakona o bezbednosnim snagama Kosova, čemu se trenutno protivi međunarodna zajednica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading