Još jedna bruka poverenika za informacije: Šabić ne da da se lečimo

Vesti

07.06.2018

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ubuduće ne budete mogli da zakažete pregled kod lekara u domu zdravlja brzo i lako putem interneta, za to zahvalite Rodoljubu Šabiću.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Rodoljub Šabić

Naime, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je pre dva dana tražio da se zabrani rad firmi "Sorsih International" d. o. o. iz Niša zbog zloupotrebe ličnih podataka. Kako je reč o firmi koja obrađuje podatke građana dobijene putem aplikacije "Izabrani doktor", koja služi za zakazivanje lekarskih pregleda, Šabić je ovim potezom vratio gužve ispred ordinacija u domovima zdravlja, gde građani čekaju da lično zakažu pregled.

AKTIVAN NA TVITERU

Naime, čovek koji je svakodnevno aktivan na Tviteru, društvenoj mreži koja pri registraciji traži brojne lične podatke, poziva građane da odustanu od aplikacije koja im olakšava zakazivanje lekarskog pregleda od kuće zbog navodnog odavanja ličnih informacija.

10.000 korisnika već je instaliralo aplikaciju "Izabrani doktor"

- Aplikacija ne služi za zakazivanje pregleda, već za profilisanje ljudi i marketing, čime se krši zakon. Postoji mogućnost da podaci budu zloupotrebljeni, posebno LBO (lični broj osiguranika), koji se traži pri instalaciji - tvrdi Šabić.

PUN LAPSUSA

Na Šabićeve optužbe odmah je odgovorilo Ministarstvo zdravlja, objašnjavajući da aplikacija služi isključivo za zakazivanje pregleda.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA: Ovo je još jedna bruka i sramota političara u pokušaju

- Poverenik je najpre slovnu grešku na aplikaciji pokušao da predstavi kao materijalnu povredu koja može da ugrozi bezbednost građana. Potom je zabrinut za bezbednost podataka građana toliko požurio da se oglasi da nije primetio da je citirao i pogrešan član zakona na koji se poziva. Sve u svemu, ovo je još jedna bruka i sramota političara u pokušaju i savetujemo građane da budu oprezni sa saopštenjima koje pušta poverenik jer mu se možda potkrao neki lapsus - poručuju iz ministarstva.

Inače, koliko je građanima ova aplikacija značajna, govori i činjenica da je za samo sedam dana, otkako je program postavljen, više od 10.000 osiguranika instaliralo i koristilo. Kako saznajemo iz ministarstva, ovaj program trenutno je u probnom periodu, a vremenom će biti brojnih izmena kako bi aplikacija još bolje funkcionisala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (28)

Loading
deki

07.06.2018 06:33

Kad se pravi pametan....

Vasa

07.06.2018 06:42

Šabić je običan sitni politikant koji je krenuo Jankovićevim stopama, zloupotrebljava svoj položaj, tog lika treba smenuti.

Herc

07.06.2018 06:45

Poslati ga u penziju da se ne prolupavava vise.

kiki

07.06.2018 06:45

Sabic vise ne zna sta prica i sta radi.