VLADA PLANIRA IZGRADNJU DVA NOVA FAKULTETA!

Autor: Agencije, Republika

Vesti

05.06.2018

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da će ministarstvo pokrenuti izgradnju Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta za igru u Beogradu.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Šarčević najavio nove fakultete

- Juče smo na sednici Vlade razgovarali o gradnji Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu koji funkcioniše u neuslovnom prostoru već 80 godina, ali sam predložio da na tom prostoru bude i zgrada Fakulteta za igru - rekao je danas Šarčević novinarima posle obilaska Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI). 

Šarčević je rekao da Srbija malo ulaže u škole za igru i ples, kao i da će se to u narednom periodu promeniti. 

- Jugoslavija je puno ulagala u umetničke škole, ali samo u muzičke, zato danas u Srbiji postoji mreža osnovnih i srednjih muzičkih škola. Me]utim, kada su u pitanju igra, ples, balet i dizajn imamo samo po jednu školu i tu kasnimo decenijama. Danas smo razgovarali da se projekat škola za igru proširi po Srbiji, da bude po jedna ovakva škola u Vojvodini i centralnoj Srbiji - rekao je novinarima Šarčević. 

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aja Jung sa Anom Brnabić

On je najavio da ministarstvo planira izgradnju centra za sve umetnosti u Ćupriji. 

- Predlažem koleginici Aji Jung da njena sledeća škola bude u Ćupriji, jer tamo već postoji muzička škola za talente, a ministarstvo planira da u tom gradu otvori centar za ostale umetnosti - rekao je Šarčević. 

Direktorka Nacionalne fondacije za igru Aja Jung rekla je da je april bio uspešan mesec za tu školu, najviše zbog toga što je ta škola akreditovana. 

- Mesec april bio je veoma uspešan za našu školu, jer smo najpre osvojili šest medalja na međunarodnom baletskom takmičenju u Atini. Odmah nakon toga stigla je vest da je naša škola akreditovana nakon pet godina čekanja. Akreditaciju ministarstva prosvete Italije dobili smo 2013. godine i čekali smo da se taj program prve osmogodišnje internacionalne baletske škole akredituje i u Srbiji - kazala je Aja Jung. 

Navodeći da prvu audiciju očekuje 8. juna, ona je kazala da očekuje da deca iz Srbije polože ispite pred interaniconalnom komisijom koja će doći iz Rima i baletske akademije iz Pekinga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading