Žeželjev most će se zvati po kralju Aleksandru?!

Autor: novosti.rs

Vesti

05.06.2018

09:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedan u nizu predloga za ime novog mosta na Dunavu kod Novog Sada, sagrađenog na mestu nekadašnjeg, NATO bombama porušenog, Žeželjevog mosta, kandidovao je Pokret obnove Kraljevine Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug
Žeželjev most čeka novo ime

Ovaj pokret u ponedeljak je saopštio da će Skupštini grada Novog Sada podneti inicijativu da novi most koji spaja novosadsku i petrovaradinsku obalu Dunava ponese ime kralja Aleksandra.

POKS podseća da nigde u svetu ne postoji slučaj da se most zove po projektantu, nego po pravilu po nekoj slavnoj istorijskoj ličnosti. Srbija ima takvih ličnosti napretek.

- Kralj Aleksandar Prvi Karađorđević zaslužuje da se po njemu nazove most u Novom Sadu, jer je predvodio srpsku vojsku u Velikom ratu i oslobodio celu otadžbinu, a Vojvodinu i Novi Sad pripojio matici Srbiji - argumenti su Pokreta obnove Kraljevine Srbije.

Inicijatori takođe podsećaju da je kralj Aleksandar ubijen u atentatu u Marselju 1934. godine, kao prva žrtva fašizma u Evropi, a zna se da je Novi Sad simbol stradanja od strane iste ideologije tokom okupacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading