OVE GODINE NEĆE PROCURETI! Šifru za maturske testove imaju samo DVE OSOBE - i to oboje po deo lozinke!

Autor: Tanjug

Vesti

02.06.2018

08:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Priprema testova za malu maturu je u poslednjoj fazi, za svaki test odgovoran je poseban tim, a i ove godine njihova izrada, štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama, pa će tako iz Beograda do školskih uprava putovati pod policijskom pratnjom.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Rešetke na prozorima i vratima, svaki ugao je pod video-nadzorom, a vrata iza kojih se čuvaju testovi mogu otvoriti samo osobe sa posebnim ovlašćenjima.

Na odvojenom spratu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja postoje dva nivoa bezbednosti. Pod posebnim nadzorom su prostorije u kojima se pišu testovi, navodi RTS.

Jako obezbeđenje

- U tom delu pristup imaju samo osobe koje su neophodne u procesu pripreme testova, tj. same tehničke pripreme testova. I u tom prostoru je nemoguće uneti bilo koju ličnu stvar. Niti mobilni telefon, fleš, knjigu, papir, ništa ne možete uneti - navodi Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Navodi se da, čak i kada se neko nađe u toj prostoriji, teško da će otkriti gde su testovi.

Dve osobe imaju po deo šifre

- Testovi se čuvaju na eksternim memorijama i te eksterne memorije imaju parcijalne šifre, što znači da dvojica kolega mogu jedino istovremeno da pristupe podacima koji se nalaze na tom disku, tako što će jedan ukucati jedan deo šifre i drugi ukucati drugi deo šifre - dodaje Stanojevićeva.

Oba dela šifre predususlov su da se testovi iz Zavoda, pod jakim merama bezbednosti, premeste u štampariju.

- Prvi deo bezbednosne procedure je da se na sigurnosnom flešu pod pratnjom testovi transportuju do štamparije, gde se pod određenim bezbednosnim procedurama preuzimaju naši elektronski materijali od strane štamparije i tada štamparija po svojim merama bezbednosti štampa te testove. To obično bude nekoliko dana pred sam ispit - objašnjava Stanojevićeva.

Sigurnosne kese

Navodi se da posle štampe sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, koje ako se otvore više ne mogu da se zatvore.

Čitav proces se realizuje pod nadzorom policije, a ovakve mere bezbednosti su, kažu nadležni, bile neophodne kako bi se sprečilo da testovi procure, što je bio slučaj pre nekoliko godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading