(FOTO) LJAJIĆ SA MIGRANTIMA POVODOM RAMAZANA

Autor: Tanjug

Vesti

30.05.2018

11:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Migrantima koji se nalaze u Centru za azil u Krnjači danas su dodeljeni poklon paketi povodom Ramazana, a komesar Srbije za izbeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da trenutno nema osnova za brigu o povećanju broja migranata.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Deca se obradovala paketima za praznik

Cucić navodi da se u Srbiji nalazi oko 3.270 migranata, dok je njih između 200 i 300 u prolazu.

On je istakao da je Srbija kapacitetom i mogućnostima spremna za povećanje njihovog broja, ali da za sada ništa ne ukazuje da će se to desiti.

- Pažljivo pratimo šta rade naše komšije. Turska se ozbiljno pridržava dogovora i dok god je tako, to neće biti problem. Po brojkama onih koji ulaze putem ostrva, kopna i preko Bugarske nema ničeg alarmantnog - rekao je Cucić.

U Centru za azil u Krnjači nalazi se oko 450 migranta, kaže on, i dodaje da su kapaciteti centra mnogo veći, kao i da je Srbija pokazala svoje mogućnosti brinući o više od milion migranta koji su prolazili kroz našu zemlju.

Poklon paketi koji su dodeljeni migrantima u Krnjači su poklon za praznik, a sve što se u njima nalazi stanovnici centra dobijaju redovno putem centra u kome su smešteni.

- Oni sve to imaju, ali naravno raduju se poklonu, jer je praznik. Ovo je naročito lepo zbog dece koja treba da osete malo prazničnog duha - rekao je Cucić.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Biglič kaže da je mesec ramazana mesec, koji ima veliki značaj i u kome se čini dobro i deli sa drugima.

- Danas delimo 350 paketa. Svi znamo da je problem raseljenih lica jako veliki i njih je mnogo iz Sirije. Mi u Turskoj smo zbrinuli tri miliona raseljenih lica iz Sirije, gledamo da im pomognemo u koliko možemo, a to činimo i ovde - rekao je amabasador.

On je podvukao odličnu saradnju sa institucijama u Srbiji i dodao da će se pomoć migrantima nastaviti, kao i saradnja dve zemlje na tom polju.

Koordinatorka organizacije TIKA, koja je organizovala dodelu paketa, Čagla Gultekin Tosbat navela je da je TIKA razvojna agencija iz Turske koja je prisutna u 150 zemalja širom sveta, te da je povodom Ramazana na teritoriji Srbije podelila više od 1.200 paketa pomoći za ugrožena lica. 

- TIKA je u Srbiji aktivna od 2010. godine i od tada je realizovala više od 220 projekata koji su vezani za obrazovanje, zdrastvo, kulturu, infrastrukturu... - navela je ona.

Dodeli paketa migrantima u organizaciji Turske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA) prisustvovao je i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading