BURNE REAKCIJE NA IZMENE U SRPSKIM PASOŠIMA!

Autor: novosti.rs

Vesti

29.05.2018

15:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da će od 1. oktobra u rubrici državljanstvo, u pasošima, umesto "srpsko" pisati "Republike Srbije" izazvala je burnu reakciju Odbora za standardizaciju srpskog jezika Srpske akademije nauka i umetnosti.

RepublikaFoto: ST/D. VOJINOVIĆ

Negodujući zbog te novine, pisali su predsedniku, premijerki i ministrima, upozoravajući na to da je ovaj potez jezički neutemeljen, ali i sporan u širem kontekstu.

"Srpsko" je zamenjeno "državljanstvom Republike Srbije" na zahtev koji je zaštitniku građana podnela Stranka za Sandžak.

- Svi manjinski narodi, odnosno, nesrpski narodi u Republici Srbiji, podvode se pod odrednicu "srpsko" i mi smo tražili da se to ispravi - obrazložio je tada predsednik ove stranke Fevzija Murić.

Ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatilo je ovu preporuku ombudsmana i od jeseni više niko neće moći da ima srpsko državljanstvo u pasošu, već isključivo Republike Srbije. U Odboru za standardizaciju kažu, međutim, da su institucije potpuno pogrešno protumačile značenje prideva "srpsko", jer on ravnopravno znači da se nešto odnosi na Srbe ili Srbiju. I to je, objašnjavaju u pismu upućenom najvišim državnim institucijama, objašnjeno u zvaničnim rečnicima. Ni sa jednom katedrom za srpski jezik, institutom ili ovim odborom nije se konsultovalo povodom promene u putnim ispravama. Oni objašnjavaju da postoje kanadsko ili hrvatsko državljanstvo, ali ne i državljanstvo Kanade ili Hrvatske.

Predsednik odbora za standardizaciju srpskog jezika dr Sreto Tanasić upozorava na višegodišnje sistemsko brisanje prideva "srpski" gde god bi mogao asocirati na značenje pripadnosti Srbima.

- Državne institucije time svesno vrše nasilje nad srpskim jezikom, izlazeći u susret onima kojima pridev srpski u svim kontekstima i značenjima smeta - kaže Tanasić.

- Ako Srbija hoće da bude saglasna celom kulturnom svetu, i državljanstvo treba da piše kao što ga piše sav taj kulturni svet. U suprotnom, teško je ne pomisliti da je u pitanju prezir prema srpskom imenu, odnosno samoporicanje srpskog imena u samoj Srbiji. Možda je potrebno pokrenuti i inicijativu za donošenje zakona o zaštiti srpskoga imena, budući da neće proći mnogo vremena a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije, jer i on, poput "srpskog državljanstva", asocira na Srbe?!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading