MATURANTKINJE ZA 500 EVRA PUMPAJU USNE: Devojčice na maturske žurke idu kao starlete

Autor: M.M.L.- A.V.M.

Vesti

25.05.2018

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Po ugledu na starlete! Veštačke trepavice i nokti, gaće sa umecima da zadnjica izgleda veća, hijaluronska kiselina za pumpanje usana... postali su gotovo nezaobilazni deo "opreme" kojima se 15-godišnje devojčice "naoružavaju" pred matursko veče. Stanje je još alarmantnije sa velikim maturantkinjama, kod kojih je spisak nadogradnji i ugradnji znatno duži.

RepublikaFoto: printscreen
Foto: Ilustracija

GRUDI ZA PUNOLETSTVO

Stavljanju silikona u grudi više se niko i ne čudi. Štaviše, mnoge devojčice to sad dobijaju kao poklon za punoletstvo. A estetski hirurzi potvrđuju da maturantkinje čekaju u redu tik pred sezonu maturskih večeri.

- Svake godine u aprilu u ordinaciji imamo redove maturantkinja koje povećavaju usne, što je postalo već uobičajeno. Među učenicama četvrte godine srednje škole, koje se pripremaju za veliku maturu, svake godine bude bar jedna koja dođe da poveća grudi - kaže dr Igor Maljković, estetski hirurg.

Devojčice uoči maturskih proslava čekaju u redu kod estetskih hirurga, a nadogradnja noktiju, tetoviranje obrva i solarijum se podrazumevaju

Direktorka Medicinske škole u Beogradu Nada Trifković ocenjuje da je ishod svega toga da maturanti više liče na estradne i rijaliti zvezde nego na mlade ljude koji završavaju školu i tek ulaze u svet odraslih. Ona ističe i da danas ne možete da uočite razliku između male i velike mature.

- Usled mnogo šminke, pumpanja i ugradnji, sve izgledaju mnogo starije. I mi smo se nekada trudili da se za matursko veče posebno sredimo i istaknemo, ali razlika je u tome što nismo bili vulgarni i nismo to činili nauštrb svog zdravlja - upozorava Trifkovićeva. Ona naglašava i da mnoge devojčice pred maturu kreću na drastične dijete, pa se dešava da padaju u nesvest i postaju anemične, a sunčanje u solarijumu, koje bi trebalo da bude zabranjeno maloletnicama, sve je masovnije.

Kako se estradne zvezde oblače na sceni, tako i naše učenice idu na maturu, ocenjuje psiholog Branka Tišma.

- U našem društvu ne postoje jasne moralne i etičke norme, pa mladi ljudi misle da je fizički izgled jedino što je važno. Poremećene su socijalne vrednosti, a uticaj medija i javnih ličnosti je ogroman. Međutim, estradne zvezde se promiskuitetno oblače samo na sceni, a maturantkinje njihov izgled kopiraju u svakodnevici - objašnjava Tišma. Problem je, prema njenim rečima, i što roditelji nemaju uticaj i autoritet nad decom, a i bespomoćni su pred grupnim, vršnjačkim zahtevima.

RASKALAŠNO PONAŠANJE

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola ističe da bi učenicama trebalo objasniti da su one dame i da mogu izgledati lepo i ako se ne obuku kao starlete.

Više liče na estradne i rijaliti zvezde nego na mlade ljude koji završavaju školu

Nada Trifković, direktorka Medicinske škole Beograd

- Učenice sve više pune usne nekom hemijom, a problem je što to danas nije skupo i finansijski je dostupno većini njih. Pored vulgarnog oblačenja, tu je i raskalašno ponašanje. Posle zvanične proslave maturanti obavezno idu na splavove i u kafane, gde se opijaju i koriste narkotike. Zato pozdravljam saradnju Ministarstva prosvete i policije u projektu "Matura 2018" - kaže Antić.

OVOLIKO KOŠTA NADOGRADNJA, UGRADNJA...
Povećanje grudi 1.500-3.000 evra
Punjenje usana 200-500 evra
Nadogradnja noktiju oko 1.000*
Nadogradnja kose 10.000-20.000
Umeci za zadnjicu 1.200-1.500
Profesionalno šminkanje 1.000-2.500
Veštačke trepavice u salonu oko 1.200
Japansko iscrtavanje obrva 3.000-12.000
Hijaluronski fileri za usne 3.000-8.000
Sunčanje u solarijumu 30 minuta 700-1.500
*iznosi su u dinarima

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading