ĐORĐEVIĆ UPOZORIO: Poslodavcima koji daju deo plate "na ruke" je ODZVONILO!

Autor: Tanjug

Vesti

24.05.2018

08:58 >> 09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Država će u narednom periodu krenuti u borbu protiv isplate dela zarade u gotovini na ruke, tzv. "crnog dela" plate na koji poslodavci ne plaćaju poreze i doprinose", izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Zoran Đorđević

Najavio je da će inspektori od leta moći i na licu mesta da proveravaju u bazi podataka šta se isplaćuje i kako se isplaćuje i u razgovoru sa radnicima da se uvere da li postoji neka razlika.

Ðorđević je naveo da će ta akcija biti sprovedena u saradnji sa Ministrastvom finansija i Poreskom upravom. 

- U sledećem ciklusu ćemo se baviti borbom protiv isplate onog dela zarade koji se isplaćuje na ruke i koji nije evidentiran i za koji se ne plaćaju porezi i doprinosi - rekao je Ðorđević za TV Prva.

Neplaćanje radnika najveći problem

Kada je reč o radu na crnom, Ðorđević kaže da je najviše pritužbi radnika na kršenje radnog prava i prava na rad, na neisplaćene zarade i neevidentiranje prekovremenih sati. 

- Najviše pritužbi imamo na kršenje radnog prava i prava na rad i takođe i o neisplaćenim zaradama i neevidentiranju prekovremenih sati.

Na pitanje da li je na pomolu dogovor privatnih i državnih domova za stare, da li će moći o trošku države da borave u privatnim domovima, ministar je rekao da će se danas sastati sa členicima privatnih domova za stare u Srbiji.

- Ideja jeste da javni poziv koji smo imali, a to je da sa svima njima potpišemo okvirni sporazum kako bi mogli naši građani koji su sada na listi čekanja za privatne domove da mogu da budu smešteni kod njih, a da to subvencioniše država. Verujem da ćemo sa ovim već početkom jula te redove smanjiti, a verujem možda čak i ukinuti".

Država plaća domove za stare

Naveo je da država subvecioniše do iznosa koji plaća i držvanim ustanovama, što je u proseku 35.750 dinara. 

Prema njegovim rečima, penzionerima i starim koji imaju neke prihode država subvencioniše samo tu razliku, koji nemaju država daje potpuni iznos. 

RepublikaFoto: e-stock/K. CVIJOVIĆ
Pnezioneri uskoro u domovima o trošku države

Ðorđević je najavio da će sledeća izmena Zakona o radu, prema planu, biti 2020. godine i da se o tome pričalo već na Socijalno-ekonomskom savetu sa sindikatima i Unijom poslodavaca Srbije.

- Oni već imaju neke ideje kad su u pitanju sindikati i prava radnika u kom pravcu treba ići, kad je u pitanju UPS oni imaju isto nekih ideja, na primer, ideja o "lokautu". Želimo na vreme da krenemo sa dijalogom i želimo da poštujemo ono što jeste politika ove vlade - to je dijalog, da kada dođemo do rešenja da bude zajednički postignut konsenzusom - kazao je Ðorđević.

Institut "lokaut“ je pravo poslodavca na zaštitu svoje imovine, garantovanu Ustavom Srbije.

"Lokaut" je protivmera poslodavca na pravo štrajka priznato radnicima i njihovim sindikatima i kao takav uglavnom nastaje povodom kolektivnih pregovora o radu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading