NEMA VIŠE ČEKANJA I OBIJANJA ŠALTERA: Upis u katastar za jedan dan

Vesti

23.05.2018

04:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj još jednoj noćnoj mori! Građani koji od 1. jula budu kupovali krov nad glavom više neće morati da obilaze šaltere i čekaju u redovima da bi se u katastar nepokretnosti upisali kao vlasnici nekretnine. Taj posao će umesto njih ubuduće obavljati notari.

RepublikaFoto: Tanjug
Nema više čekanja u redovima

Upis u katastar je najvažnija stvar pri kupovini stana ili kuće jer su oni koji to nisu obavljali na vreme rizikovali da im izvršitelji pokucaju na vrata zbog duga prethodnog vlasnika. Takođe, u slučaju duple prodaje stana, nekretnina po zakonu pripada onome ko se prvi upiše u katastar kao vlasnik.

Do sada je bilo prepušteno volji kupca da li će obaviti upis ili ne, a oni koji su upisivali vlasništvo morali su čak šest puta da obilaze raznorazne šaltere. A od sada će taj posao umesto građana obavljati notari, koji će elektronskim putem katastru slati sve što je potrebno da se ta procedura završi, kaže za Srpski telegraf Srbislav Cvejić, predsednik Javnobeležničke komore Srbije.

Po novom zakonu, javni beležnici će od 1. jula morati da obaveste RGZ o svakoj kupoprodaji nekretnina

Srbislav Cvejić, Javnobeležnička komora

- Po novom zakonu o postupku upisa u katastar, javni beležnici će po službenoj dužnosti morati da obaveste Republički geodestki zavod o svakoj kupoprodaji objekta koju su overili. Tako će se upis nekretnine obavljati na osnovu isprave koju beležnici elektronski budu slali katastru, pa građani više neće morati da idu na šaltere i čekaju u redovima da bi to završili - objašnjava Cvejić.

Iako se o tome još pregovara, postoje najave da će Srbija, po ugledu na Francusku, notarima dodeliti još jedan posao koji se tiče kupovine nekretnine - naplatu poreza na prenos apsolutnih prava.

- To bi bila velika reforma kod nas, a građani ne bi morali da idu u Poresku upravu da i to završe. Najveće obaveze pri kupovini stana mogli bi da urade na jednom mestu - ističe Cvejić.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading