16.500 PRIJAVA ZA VRTIĆE, A NA OVIM OPŠTINAMA SE OPROSTITE OD MESTA

Autor: blic.rs

Vesti

17.05.2018

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaključno sa sredom 16. majem, predškolskim ustanovama podneto je oko 16.500 zahteva za upis u vrtiće. Konkurs je otvoren još danas i sutra, nakon ćega će se videti da li će prošlogodišnji rekord od 23.000 prijava biti oboren, ili je možda interesovanje za vrtiće sada manje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- U 17 predškolskih ustanova, zaključno sa sredom podneto je oko 16.500 zahteva za 7.512 slobodnih mesta u vrtićima. Najveće interesovanje je za vrtiće na Novom Beogradu, Čukarici i Voždovcu, budući da su samo ove tri ustanove primile oko 6.200 zahteva roditelja, dok je najmanje podneto u Sopotu, Barajevu i Lazarevcu - ističe gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

Ipak, već sada se više od dvoje dece "bori" za jedno mesto.

- Interesovanje roditelja nije iznenađenje, prošle godine smo imali rekordnih 23.000 zahteva, a nakon isteka konkursa u petak znaćemo da li će pritisak na beogradske vrtiće ove godine početi da slabi imajući u vidu da u ovom trenutku imamo istorijski broj upisane dece, odnosno oko 72.000 u državnim i privatnim vrtićima uz subvenciju grada - priča Gak.

On podseća da je broj zahteva naglo skočio smanjivanjem cene vrtića na 5.590 dinara, i ističe da u odnosu na 2013. godinu, sada u vrtiće ide skoro 25.000 dece više.

- Prošle godine smo uspeli da listu čekanja sa 10.000 smanjimo na 3.500 otvaranjem novih mesta i saradnjom sa privatnim vrtićima u kojim sada uz subvenciju grada boravi oko 13.700 dece. To je ujedno i odgovor onima koji ne uspeju sada odmah da dobiju mesto – nastavićemo subvencionisanje ali i otvaranje novih mesta u državnim vrtićima pre svega adaptacijom svih pogodnih prostora kao i prošle godine. Naš krajnji cilj je da ukinemo listu čekanja - kaže gradski sekretar i ističe da je situacija od starta bolja nego prošle godine, sa oko 10 odsto slobodnih mesta više.

"Brojke da ne plaše roditelje"

U Sekretarijatu očekuju i da većina predškolskih ustanova zatraži dodatnih 20 odsto proširenja kapaciteta i objašnjavaju da će se tačan broj odobrenih i podnetih zahteva znati u septembru.

- Brojke predatih zahteva ne treba da plaše, budući da se na konkurs javljaju i roditelji predškolaca, zakonski obaveznog pripremnog programa, koji do sada nisu išli u vrtić i potrebno je da podnesu zahtev (takvih je zahteva prošle godine bilo više od 3.500). Takođe, mnogi roditelji konkurišu na više opština što povećava broj zahteva, a imamo i one koji već koriste subvenciju Grada za boravak dece u privatnim vrtićima ali žele da budu i na listi čekanja za mesto u državnom pa formalno podnose zahteve - objašnjava Slavko Gak.

Preliminarne liste biće objavljene 11. juna, sa izuzetkom Novog Beograda, gde će to biti nedelju dana kasnije. Nakon toga sledi period za žalbe (11-20. jun), a onda će biti formirane konačne liste, ali i liste čekanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading