NA POZIV PREDSEDNIKA VUČIĆA I SPC: Patrijarh Kiril dolazi u Srbiju

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

12.05.2018

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski patrijarh Kiril pozvan je u zvaničnu posetu Srbiji povodom obeležavanja 800-godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslvane crkve. Poglavara Moskovske patrijaršije u ime države, tokom nedavne posete Rusiji, pozvao je predsednik Republike Aleksandar Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Patrijarh Kirili

Kiril i Vučić, prema saznanjima "Novosti", sreli su se na centralnom državnom prijemu povodom Dana pobede u Moskvi, gde je srpski predsednik, uz izraelskog šefa države Benjamina Netanijahua, bio počasni gost.

Vučić se na ovaj način pridružio pozivu Srpske patrijaršije, koja je ruskom prvojerarhu takođe uputila zvanični poziv da uveliča proslavu jubileja u Beogradu. Obeležavanje osam vekova samostalnosti SPC počeće već sledeće godine, a centralna proslava planirana je za 2019. Pozivnice će biti upućene i poglavarima svih pravoslavnih, kao i visokim delegacijama ostalih crkava.

- Patrijarh Kiril je veliki prijatelj srpskog naroda i srpske crkve i velika bi nam čast bila kada bi u bratsku posetu došao u jeku obeležavanja osam vekova srpske crkve. Time bi još jednom bile potvrđene duboke istorijske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda - navode u Patrijaršiji SPC.

Detalji ove posete mogli bi da budu utanačeni već krajem ovog meseca, kada je planirana poseta patrijarha Irineja Rusiji, povodom praznika Svetih Ćirila i Metodija.

Poglavar SPC u Moskvu putuje na lični poziv patrijarha Kirila, sa kojim će 24. maja zajedno služiti liturgiju u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja. Prazničnoj službi, prema planu, prisustvovaće i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (51)

Loading
samanta

12.05.2018 16:07

Srbija je oduvek bila jako dobar domacin i ova poseta je znacajna i za crkvu i za drzavu.

Pink Panter

12.05.2018 16:12

Osam vekova samostalnosti nase crkve treba da obelezimo sa prijateljima.

Tami

12.05.2018 16:12

Postovani patrijarh Kiril je itekako dobro dosao u Srbiju.

milica

12.05.2018 16:14

Velika nam je čast da ga ugostimo