DANAS JE SVETI VASILIJE OSTROŠKI: Izgovorite ovu molitvu i verujte u čuda ovog sveca

Autor: Republika

Vesti

12.05.2018

06:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Vasilije Ostroski
manastir Ostrog

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika.

Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živeo je u manastiru Tvrdošu, služeći pravoslavnoj veri i ćuvajući svoje vernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog gde se upokojio 1671.

Mošti Svetog Vasilija vernici svakodnevno obilaze, a bolesni se mole pred njima za spas.

Postoje narodna verovanja vezana za ovog svetitelja, a najzastupljenije je to da Sveti Vasilije Ostroški svake noći ustaje iz kovčega i šeta po stenama.

Mnogi sveštenici su svedočili da su ujutru vunene čarape na nogama Svetitelja pocepane, iako su uveče obučene čitave. Zato je običaj da svako ko odlazi u manastir Ostrog treba obavezno da nosi jedan par vunenih, belih čarapa.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading