ŠTA MIĆUN KAŽE NA TO ŠTO JE ODBIJEN ZA SANU?

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

11.05.2018

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti na Odeljenju društvenih nauka bilo je 30 kandidata, od kojih će samo pet biti razmatrano na izbornoj skupštini 8. novembra.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Konkurisao, a posle nije pratio izbor: Dragoljub Mićunović

Među onima koji su otpali su filozof i političar Dragoljub Mićunović i ekonomista Ljubomir Madžar i antropolog i sociolog Zagorka Golubović.

- Pojma nemam nisam to pratio uopšte, niti sam u toku - rekao je za "Blic" Dragoljub Mićunović o tome zašto je eliminisan iz izborne trke kandidata za članstvo u SANU.

Poznati ekonomista Ljubomir Madžar, takođe je jedan od kandidata koji po svemu sudeći ove godine neće poneti titulu akademika.

Madžar: Ima boljih od mene

- Ima boljih od mene. Kad je reč o tako ekskluzivnom izboru onda se zaista biraju najbolji kadrovi, oni vrhunski, a ne možemo svi biti vrhunski. Makar da spadamo u one gornje ešalone - kaže profesor Madžar za "Blic".

On dodaje da nije previše iznenađen ovakvom odlukom komisije koja odlučuje o kandidatima za nove članove SANU.

- Svestan sam postojanja vrlo vrsnih ekonomista. Dobro je da se povećava broj da uđu neki novi ljudi sa novim idejama i novim inicijativama - navodi on.

Na pitanje da li očekuje da će na sledećem izboru imati više sreće, kaže da nema nikakva očekivanja.

- Ne očekujem ništa. Čovek snuje, a bog odlučuje, kako se to kaže. Tako da tu ne treba gajiti neka naročita očekivanja, a ako se to dogodi, neće biti neprijatno - ističe Ljubomir Madžar.

Za nove članove Srpske akademije nauka i umetnosti na Odeljenju društvenih nauka bilo je 30 kandidata među kojima su pored Mićunovića i Madžara, eliminisani i Zagorka Golubović, politikolog Dragan Simeunović, profesor etike Jovan Babić, ekonomista Miomir Jakšić, filozof Ilija Marić, ekonomista Rajko Bukvić, etnolog Bojan Jovanović, sociolog Dragan Žunić, psiholog Snežana Smederevac...

Ovo je, čini se, najugroženije odeljenje SANU koje je spalo na samo šest članova, pa je izbor novih akademika izuzetno važan za njegovo očuvanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading