PARAĆIN: Sednica SO održana po zakonu, svi odbornici pozvani blagovremeno

Autor:

Vesti

03.05.2018

07:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odsek za informisanje Skupštine opštine Paraćin i predsednik Opštine Saša Paunović poslali su demanti (odgovor) povodom teksta koji je na portalu Republika.rs pod nazivom "Neviđen skandal u Paraćinu: Bivši robijaš bahato sprečio građane da prisustvuju sednici Skupštine opštine" objavljenog 28. aprila. Odgovore vam u celosti prenosimo.

RepublikaFoto: facebook.com/Saša Paunović
Saša Paunović

"Potpuna je neistina da su odbornici opozicionih stranaka bili onemogućeni da prisustvuju sednici SO Paraćin, koja je održana u petak 27. aprila. Naime svi odbornici su na sednicu pozvani blagovremeno, a odbornici opozicije su sve vreme bili u zgradi Skupštine opštine mnogo pre početka održavanja sednice. Kao dokaz postoje snimci Odseka za informisanje SO-e Paraćin na kojima se vidi da odbornici opozicije ulaze i izlaze iz sale a pojedini opozicioni odbornici su se i upisali u spisak prisutnosti odbornika.

I pored pokušaja prekida sednice od strane pojedinih opozicionih odbornika koji nisu želeli da prisustvuju sednici a bili su u zgradi opštine u kojoj se sednica skupštine održava i većeg broja aktivista SNS-a koji su ušlli u zgradu opštine u cilju da prekinu rad skupštine, svi predlozi akata koji su na sednici skupštine razmatrani, usvojeni sa velikom većinom od 40 glasova što potvrđuje da Skupština opštine Paraćin odlično funkcioniše."

ODSEK ZA INFORMISANJE SKUPŠTINE OPŠTINE PARAĆIN

"Potpuno su neistiniti navodi koji se odnose na mene lično, a u kojima se navodi da je ''Paunović zapretio da će fizičkom silom da se obračunava sa neistomišljenicima'' i ''da se obračuna sa svima koji nisu za vlast u Paraćinu'', netačna je tvrdnja i neistina da sam ja to izjavio. Međutim, ono što je istina jeste da ćemo, ukoliko institucije kojima je to posao ne uspeju da zaštite red , zakon i ustavni poredak, mi kao građani učiniti to raspoloživim sredstvima, u samoodbrani od onih koji svoje lične i političke ciljeve žele da postignu silom.

Ovim putem informišem javnost da je Opštinsko veće na sednici održanoj u subotu, 28.04.2018. dan nakon održavanja sednice skupštine, jednoglasno donelo zaključak po kome će se podneti prijava nadležnim državnim organima protiv lica za koja smatramo da su organizovala pokušaj nasilnog upada na sednicu Skupštine opštine Paraćin kako bi ona bila prekinuta i kako bi se sprečilo njeno održavanje. Mišljenje opštinskog veća opštine Paraćin je da je ovo bio organizovan pokušaj prekida sednice skupštine sa političkim ciljevima, i za to imamo i određene dokaze.

Ovo je jedna potpuno nedozvoljena situacija da se politički ciljevi pokušavaju postići nasilnim sredstvima, po našem mišljenju namerno organizovanje ljudi koji treba da ometaju rad izabranih organa opštine Paraćin, to je kršenje ustavnog poretka i potpuno nedopustivo u bilo kakvom uređenom društvu.

Mi verujemo da će nadležni državni organi biti u stanju da u budućnosti spreče ovakve incidente, a mi ćemo se sa naše strane svakako pripremiti da takvi događaji ne budu mogući u budućnosti.

Mi, koji smo imali većinsku podršku građana na izborima 2016. godine, imamo mandat građana da sprovodimo lokalne poslove tokom četiri godine, mi ćemo pre svega braniti to pravo građana koji su oni ostvarili na izborima da se sprovedu programi za koje su glasali i nećemo dopustiti da se bili šta neustavno i nezakonito, desi u ovoj opštini."

PREDSEDNIK OPŠTINE PARAĆIN
SAŠA PAUNOVIĆ

 

"Potpuna je neistina da je sednica Skupštine opštine Paraćin koja je održana u petak 27. aprila zakazana nezakonito i mimo Statuta i poslovnika Skupštine opštine Paraćin. Obaveštavamo javnost da je sednica Skupštine zakazana zakonito i da su šefovi odborničkih grupa blagovremeno obavešteni da se planira održavanje sednice. Rokovi za sazivanje sednice skupštine propisani su u aktima koje donosi lokalna samouprava, odnosno Skupština opštine i propisani su na osnovu člana 34. st. 2. Statuta opštine Paraćin koji glasi'' Predsednik Skupštine je dužan da sednicu zakaže na zahtev predsednika Opštine, Opštinskog veća ili jedne trećine odbornika, u roku od sedam dana od dana podnošenja zahteva, tako da dan održavanja sednice bude najkasnije u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva.'' i na osnovu člana 36. st. 3 Poslovnika Skupštine opštine Paraćin koji glasi: ''Izuzetno, u hitnim slučajevima, predsednik Skupštine može sazvati sednicu Skupštine sa rokom kraćim od 3 dana, a dnevni red za ovu sednicu može predložiti na samoj sednici. ''

Svi odbornici Skupštine opštine Paraćin blagovremeno su dobili poziv za 35. sednicu skupštine u skladu sa gore navedenim članovima Statuta opštine Paraćin i Poslovnika SOe.

Sednica SOe zakazana je po hitnom postupku za petak zbog hitnosti usvajanja Plana odbrane od poplava u odnosu na rok propisan Zakonom o vodama, i donošenja Programa fonda za poljoprivredu za koji je saglasnost nadležnog ministarstva stigla dan ranije kao i predstojećeg praznika i odsustva odbornika za praznik, a prethodnog dana na kolegijalnom savetu kod predsednika skupštine opštine svi šefovi odborničkih grupa uključujući i šefove odborničkih grupa opozicionih stranaka, obavešteni su o planu da će sednica biti sazvana zbog gore navedenih razloga. 

Sednici je prisustvovalo više od 40 odbornika, od ukupno 55, a među njima i odbornici opozicionih stranaka što dokazuje da je sednica zakazan na zakonit način. Na samoj sednici shodno članu 36., 51., i čl. 52 Poslovnika Skupštine opštine nije bilo podnetih amandmana, kao ni primedbi odbornika na povredu poslovnika SOe." 

ODSEK ZA INFORMISANjE SKUPŠTINE OPŠTINE PARAĆIN

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading