KOŠTAJU KAO STAN: Nećete verovati kolika je cena grobnih mesta u Srbiji, POSEBNO NA "ELITNIM" LOKACIJAMA

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

02.05.2018

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se odlučite za kupovinu mesta za večni počinak na Novom groblju u Beogradu, moraćete da izdvojite mnogo novca, a "elitne lokacije" koštaju kao dvosoban stan u glavnom gradu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Beograd

I dok, prema cenovniku JKP "Pogrebne usluge Beograd", zakup za grobno mesto iznosi 1.333 dinara za godinu dana, pojedini vlasnici grobnica iste prodaju i za nekoliko desetina hiljada evra.

Nije tajna da na centralnim grobljima slobodnih grobnih mesta gotovo i da nema, ali se ona mogu naći na oglasima.

Tako grobno mesto na Novom groblju, u blizini Aleje velikana, održavano i plaćeno za tekuću godinu, košta 7.000 evra. Porodična grobnica s pogledom na Aleju, sa devet mesta, košta kao stan u Beogradu - 55.000 evra.

Prigradska groblja su nešto jeftinija, grobno mesto na Lešću je oko 1.000, a na Bežaniji nešto skuplje, oko 4.000 evra.

Cena godišnjeg zakupa grobnice na beogradskim grobljima se plaća za 10 godina i zavisi od njenog kapaciteta. Najjeftinija je grobnica za tri sanduka - 1.595 dinara godišnje. Godišnji zakup i naknada za grobno mesto iznosi 1.333 dinara.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Kada je reč o kremaciji, godišnji zakup i naknada za kasetu u rozarijumu (travnata površina) je 1.877 dinara, dok je za kasetu u kolumbarijumu (zid u koji se polažu urne) duplo jeftiniji i staje 931 dinar.

Novi Sad

Zakup grobnice sa dva grobna mesta na 30 godina u Novom Sadu, najjeftiniji je u prigradskom naselju "Futog" i košta nešto više od 170.000 dinara, dok je najskuplji na gradskom groblju, gde pojedinačna grobnica, takozvana "samica", košta skoro 400.000 dinara za 30 godina.

Grobnice sa četiri grobna mesta koštaju još više, od 140.000 dinara na groblju van grada, do 540.000 dinara na starom groblju u centru grada, a toliko staje i „samica" na gradskom groblju.

U Novom Sadu se ne plaća naknada za grobno mesto za jednu osobu, već samo naknada za održavanje koja staje 1.130 dinara godišnje.

U susednom Temerinu, zakup jednog mesta na 10 godina košta 5.720 dinara, a grobnice staju od 5.720 do 12.870 dinara za period od 10 godina. Grobno mesto u Zrenjaninu košta 15.800 dinara, a grobnice nisu mnogo jeftinije nego u Novom Sadu - od 172.000 do 270.000 dinara.

Subotica

U Subotici postoji jedinstveni cenovnik grobnih mesta, bez obzira na kom groblju se ona nalaze.

JKP "Pogrebno" je nadležno za 19 groblja, a prema rečima direktorke Vesne Prćić, rake su kao grobna mesta besplatne, dok je cena svih grobnica 162.000 dinara.

Za rake se svakih deset godina plaća naknada za rok počivanja od deset godina i cena je 7.190 dinara, a za grobnice ova naknada je 8.970 dinara. Novcem od ove naknade JKP održava groblja.

- Za sada nemamo opremljena grobna mesta, sa spomenikom ili već postavljenim opsegom, ali proširenjem Bajskog groblja planiramo da na tom i na još par groblja ove godine počnemo da prodajemo i tako uređena grobna mesta. U planu je i uvođenje rozarijuma i kolumbarijuma - kaže Vesna Prćić.

Prćićeva objašnjava da su subotička groblja javna svojina i građani ne mogu steći pravo svojine nad grobnim mestom, već samo pravo korišćenja. To pravo prenosi na naslednike pokojnika po Zakonu o nasleđivanju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branko

03.03.2019 12:43

Strasno, ne mozes ni da se sahranis da neo ne zaradjuje i da te ne udara p usima.