OPREZ: U Srbiju uvezena 31 TONA opasnih bombona i lizalica

Autor: informer.rs, Republika

Vesti

29.04.2018

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak 31 tona slatkiša veoma opasnih po zdravlje dece zaplenjena je i uništena po ulasku u Srbiju! Radi se o 14,5 tona lažnih "dizni" bombona i lizalica, kao 16,5 tona "zombi čuz" karamela, koje su u dva kontingenta uvezene u našu zemlju iz Hrvatske.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

U Upravi carine su saopštili da je otkrivena roba zdravstveno neispravna, dok stručnjaci upozoravaju da ovi slatkiši sadrže kancerogeni karagenan, koji izaziva različite vrste kancera. 

Nisu bezbedni

U Upravi carina kažu da krivotvorene proizvode ne prati nikakva dokumentacija koja bi svedočila o njihovoj zdravstvenoj ispravnosti, zbog čega oni nisu bezbedni za upotrebu i mogu ugroziti zdravlje potrošača.

- Carinici su u prvom kontingentu na prelazu Batrovci u kamionu iz Hrvatske zaplenili 14,5 tona lažnih "dizni" lizalica i gumenih bombona. Detaljnom pretragom pronađeno je 96.000 komada lizalica "dizni frozen snou pop" i 90.000 gumenih bombona "frozen gami rol poping" bez ikakve dokumentacije. U drugom kontingentu, koji je stigao iz Rijeke, zaplenjeno je 16,5 tona falsifikovanih karamel bombona "zombi čuz". I za ove slatkiše se sumnja da su neispravni i opasni po zdravlje - rekli su za Informer u Upravi carine i dodali da je bilo još slučajeva zaplene potencijalno opasnih slatkiša.

- U carinskoj ispostavi Terminal Beograd zadržan je tovar od 22.000 komada falsifikovanih čokoladnih jaja "maj svit poni" i "medžik girl", takođe sumnjivog kvaliteta. Ukupno smo, od početka godine, zaplenili i uništili 250.000 artikala za koje je utvrđeno da su lažni i zdravstveno neispravni, dodaju u Carini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Domaći stručnjaci upozoravaju da su zaplenjeni falsifikovani slatkiši prepuni raznih emulgatora i pojačivača ukusa i boja, od kojih je najzastupljeniji karagenan, za koji je dokazano da izaziva rak. Nutricionista Jovana Srejić naglašava da je karagenan zbog štetnog dejstva pre nekoliko godina zabranjen u dečjoj hrani za evropsko tržište!

- To je polisaharid koji se dobija iz crvenih morskih algi, poznatih kao irska mahovina. Iako su te alge jestive i zdrave, tehnološkom obradom i mešanjem sa raznim aditivima i emulgatorima gube svoje prvobitno dejstvo i postaju štetne, mutagene i kancerogene. I zato je veoma opasno što se takav otrov našao u slatkišima za decu. Zbog prekoračenja vrednosti i velike štetnosti karagenana svakodnevnom upotrebom prvo dolazi do tvrde stolice, zatim do otežanog varenja, alergija, dijabetesa... Međutim, vremenom može doći i do karcinoma debelog creva ili dijabetesa - dodaje naš sagovornik.

Ugrožena deca

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić objašnjava da se zaplenjeni falsifikovani konditorski proizvodi uništavaju, pa ne prolaze detaljne analize i zato nikada i ne saznamo čega sve u njima ima. A velika količina tih proizvoda se provuče i stigne do dece.

- Zato ne razumem potrošače koji čokoladu kupe, recimo, na tezgici ispred pijace i kažu "Pobogu, pa neću umreti od jedne čokolade." Nisu ni svesni šta se sve u te lažne slatkiše trpa. Zato ponovo apelujemo na kupce da kupuju samo u registrovanim prodavnicama - jasan je Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading