BUDUĆI PROGRAMERI SRBIJE: Za uvođenje IT odeljenja zainteresovana 71 GIMNAZIJA!

Autor: Tanjug

Vesti

24.04.2018

15:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za uvođenje novih IT odeljenja do sada se zainteresovala 71 gimnazija u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra prosvete za digitalizaciju u prosveti i nauci Saša Stojanović.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Saša Stojanović

On navodi da će učenici osmog razreda moći da se prijave za IT odeljenja od 11. do 14.maja, dok će 3.juna polagati prijemni ispit iz matematike.

- IT tehnologije zahtevaju poseban nivo razmišljanja učenika, pa će se na prijemnom traži viši nivo znanja iz matematike u odnosu na standardna odeljenja, biće zastupljeni zadaci iz srednjeg i naprednog nivoa - rekao je danas Stojanović novinarima u osnovnoj školi ''Kralj Petar Prvi''.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

U toj, kao i u školama širom Srbije, danas je održan Info dan tokom kojeg su se učenici osmog razreda informisali o specijalizovanim IT odeljenjima u gimnazijama.

Stojanović je naveo da postoji disbalans između ponude i potražnje za IT kadrovima u Srbiji zbog čega, kako kaže, Vlada Srbije i Ministarstvo prosvete uvode nova specijalizovana IT odeljenja.

- Ministarstvo sprovodi obuke nastavnika za IT odeljenja i priprema stručnu literaturu koja će se koristiti u nastavi - kazao je Stojanović i izrazio nadu da će biti popunjena sva odeljenja u gimnazijama koje su se prijavile za uvođenje IT odeljenja.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Nebojša Bjelotomić

Direktor kompanije SAGA Nebojša Bjelotomić ukazao je na procene Evropske unije da Evropi trenutno nedostaje pola miliona IT stručnjaka i naveo da će i u Srbiji nakon sprovođenja digitalizacije biti velika potražnja za tim kadrovima.

- Ako se uzme u obzir procena EU, uz zarade koje su mnogo veće nego kod nas, onda je Srbija u problemu jer će evropske zemlje moći da privuku naše kadrove - kazao je Bjelotomić koji je prisustvovao Info danu u školi ''Kralj Petar Prvi''.

On smatra da učenicima koji završavaju osnovnu školu treba omogućiti da se bave savremenim tehnologijama, ali i da ne treba da se opterećuju time da li će postati IT stručnjaci.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

- Ne moraju svi da budu programeri, ali s obzirom da će IT postati deo profesionalnih i ličnih života, dobro bi bilo da razumeju već sada kako to funkcioniše - naveo je Bjelotomić.

Nastavnica informatike u OŠ ''Kralj Petar Prvi'' Slavica Nikić kaže da su učenici osmog razreda veoma zainteresovani za upis u IT odeljenja, kao i da razumeju da zanimanja iz IT sektora predstavljaju budućnost.

- Jedino ih pomalo plaši matematika, ali im govorim da to ne treba da im bude prepreka i da treba da rade kako bi upisali. Ako ovladaju tehnikama koje se izučavaju u gimnazijama i na fakultetima, biće spremni za budućnost - navela je Nikić.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Teodora Vuković

Učenica osmog razreda škole ''Kralj Petar Prvi'' Teodora Vuković zainteresovana je da upiše IT odeljenje jer smatra da bi u školi stekla potrebna znanja iz savremenih IT nauka.

- Posle srednje škole mogla bih da se bavim IT tehnologijama ili da upišem bilo šta drugo. Informatiku smo imali samo u sedmom razredu, ali se bavim time van škole i išla sam na nekoliko kurseva - kaže Teodora.

Spisak gimnazija u kojima će moći da se upiše IT odeljenja biće objavljen u konkursu za upis u srednje škole koji izlazi u maju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Petra

11.05.2018 12:44

It odeljenja su dobile gimnazije u koje se djaci slabo upisuju... Sramota...