MINISTARKA DEJANOVIĆ: Majke imaju pravo da ne rade uveče

Autor: Tanjug

Vesti

18.04.2018

21:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove izmene Zakona o radu nisu samo vezane za finansijsku podršku porodici već će dati neuporedivo veća ovlašćenja inspekcijama, rekla je u Priboju ministarka bez portfelja u Vladi RS zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Majke se moraju zaštititi: Slavica Đukić Dejanović

- Zakon o radu je vrlo korektan i spada u vrlo moderne evropske tekstove kada ih analizirate. Međutim naše inspekcijske službe a i negde strah majki i roditelja da ne izgube poziciju koju imaju često ih vraća korak nazad u nameri da usklade rad i roditeljstvo. Potrebno je zaštiti trudnice, porodilje i majke od diskriminacije na poslu, jer to nije dozvoljeno - navodi Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima poslodavci će morati da se naviknu da koriste Zakon o radu koji kaže da majka ima pravo do treće godine, da ne radi popodnevnu i treću smenu.

Da ima pravo da traži da radi od kuće, da radi povremene i privremene aktivnosti koje će poslodavcu odgovarati.

- Sve to stoji u zakonu i tu normativu ne treba menjati. Treba navići inspekcije i poslodavce na to, i to je jedan od zadataka kabineta na čijem sam čelu u Vladi - navodi ona.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović boravila je danas u radnoj poseti opštini Priboj gde je sa čelnicima lokalne samouprave pričala o konkretnim pitanjima oko pomoći mladim ljudima, kako bi ih stimulisali da postanu roditelji frekventnije nego što je to bilo do sada.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović rekao je da podržava program Vlade o populacionoj politici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading