"NASILNIK OSTAJE NASILNIK" Problematika nejednakih odnosa: Zašto žene ostaju i kako im pružiti podršku

Autor:

Vesti

25.06.2024

23:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnovni cilj je osnažiti žrtve i pružiti im podršku.

"NASILNIK OSTAJE NASILNIK" Problematika nejednakih odnosa: Zašto žene ostaju i kako im pružiti podršku

Foto: ST/N. MANDIĆ, Shutterstock

Nasilje nad detetom

U Srbiji je od početka ove godine zabeleženo tragičnih 13 slučajeva ubistava žena, što je alarmantan podatak koji ukazuje na ozbiljan problem nasilja nad ženama u društvu. Poslednji u nizu slučajeva dogodio se u stanu na Voždovcu, gde je žena pronađena mrtva nakon što je njen nevenčani suprug pozvao policiju tvrdeći da je preminula. Međutim, pregled tela otkrio je teške povrede i podlive, što ukazuje na to da je žena bila žrtva dugotrajnog nasilja pre nego što je ubijena.

Zašto žene ostaju u nasilnim vezama i zašto ne napuštaju nasilnike i kad su izložene psihičkom ili fizičkom zlostavljanju, pitanja su koja se često postavljaju, a odgovori su kompleksni. Psihološki i socijalni faktori igraju ključnu ulogu u tome.

Dr Nevena Čalovska Hercog, neuropsihijatar i psihoterapeut, ističe da žene često ostaju u takvim odnosima zbog kompleksnih konstrukata koji im pomažu da opravdaju svoje ostajanje, uprkos nasilju.

- Mislim da je to konstrukt koji služi ženama da opravdaju negde ostajanje u tim disfunkcionalnim odnosima često veoma, veoma dugo. Ono što mi u praksi vidimo jeste da je veoma teško izaći iz uravnoteženog odnosa makar i da je on nasilan, disfunkcionalan. Potrebno je da žena prepozna da je to što se dešava nešto što je neprihvatljivo, što nije u redu i na što ona treba onda da reaguje - rekla je za "Blic" TV dr Nevena Čalovska Hercog, neuropsihijatar i psihoterapeut.

Strah, sramota, osećaj krivice, nisko samopouzdanje, ekonomska zavisnost, briga za decu ili nada da će se nasilnik promeniti - sve su to razlozi zbog kojih žene mogu da ostanu u nasilnim vezama. Čak i kad odluče da napuste partnera, često se vraćaju, što dodatno komplikuje situaciju.

Tijana Le Ru iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu navodi da žrtve često prijave nasilje, ali odustanu od postupka čim policija interveniše ili tokom samog sudskog procesa. Razlozi za to često uključuju davanje novih šansi partneru ili pokušaje da se spasi veza.

Imali smo mnogo, mnogo puta slučajeve gde su žrtve prijavljivale nasilje, ali bi odmah od te prijave i odustale čak i prilikom same intervencije policije. A naravno da se vrlo često dešava da odustanu u toku postupka i uglavnom je tada razlog zato što su dale drugu šansu partneru, pokušale da spasu taj svoj odnos - objasnila je Tijana Le Ru iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurne kuće, naglašava da je važno da se ženama pošalje poruka da nasilnik retko prestaje da bude nasilan. Koordinacione grupe koje obuhvataju tužilaštvo, policiju i centre za socijalni rad analiziraju sve znake nasilja i pružaju podršku žrtvama da pokrenu postupak i napuste nasilno okruženje.

Osnovni cilj je osnažiti žrtve i pružiti im podršku kako bi mogle da započnu novi život bez straha od nasilja. Ključno je da se usvoji nulta tolerancija prema nasilju u društvu i da se svakoj žrtvi pruži podrška u procesu izlaska iz nasilne veze.

(Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading