EPSKA PRIČA! SLAĐANA OTIŠLA U RAT NA KOSOVO, VENČALA SE SA RUSKIM DOBROVOLJCEM: U borbama pala hrabro, a za njenu smrt porodica nije znala! Ovo je priča "srpske Jovanke Orleanke" iz Niša!

Autor:

Vesti

23.06.2024

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Idem u rat"...

EPSKA PRIČA! SLAĐANA OTIŠLA U RAT NA KOSOVO, VENČALA SE SA RUSKIM DOBROVOLJCEM: U borbama pala hrabro, a za njenu smrt porodica nije znala! Ovo je priča "srpske Jovanke Orleanke" iz Niša!

Foto: Profimedia

Slađana Stanković iz Niša je postala poznata kao hrabra žena koja je dobrovoljno otišla u rat na Kosovo, gde je nažalost izgubila svoj život. Njena odluka da se pridruži borbi je iznenadila mnoge, ali je pokazala njenu hrabrost i odlučnost.

Slađanina sestra je ispričala kako je ova hrabra žena odlučila da se pridruži ratu, noseći uniformu i izjavljujući: "Idem u rat". Čak i kada ju je otac upozorio na opasnosti rata, to je nije pokolebalo u njenom naumu.

Prvi put se javila posle mesec dana, kazala da ima radosne vesti, venčala se s ruskim dobrovoljcem Jurijem Osipovskim, i to u manastiru Svetih Arhangela u Prizrenu. Kum joj je bio njen starešina Božidar Delić.

 - Obećala je da će s mužem doći kući 2. juna, ali sam kasnije saznala da se s nekim borcem zamenila, pa je on umesto nje tada otišao na odsustvo. Tog 5. juna sanitetskim vozilom izvlačila je ranjenike kod sela Planeja, kada ih je pogodila minobacačka granata s teritorije Albanije. Kako sam kasnije čula, bila je teško ranjena, ali živa. Rusi su je na rukama doneli do bolnice u Prizrenu, a priča se da neki doktor Albanac nije hteo ni da je primi - rekla je njena sestra.

Porodica ove junakinje nije bila obaveštena o pogibiji, već je za njenu smrt saznala slučajno.

 - Telefonom nas je pozvala jedna njena prijateljica da nas pita kada ćemo je sahraniti. Šokirali smo se, odmah smo otišli u Dom vojske da pitamo šta je s njom. Kazali su nam da je greška. Još nismo ni došli do stana, kada su nas sustigli i kazali da su je doterali u Vojnu bolnicu i da idemo da je prepoznamo. Njeno telo nam je predato u metalnom kovčegu. Na sahranu je došao suprug Jurij i ne znam koliko Rusa, čitavo dvorište je bilo puno njihovih vozila. Jurij je bio potpuno skrhan, otišao je do grada i kupio joj venčanicu roze boje, koju je obožavala, i venčić za kosu. Sve je to stavio u njen kovčeg - kaže njena sestra.


Slađana je poginula u 34. godini života, ostavljajući iza sebe priču hrabrosti i žrtvovanja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading