MASAKR U PREBILOVCIMA: Učiteljicu Stanu i njene učenice silovali i zaklali, deci izvadili creva iz utroba i kačili kao "ukras" po plafonu, glave ređali po klupama

Autor:

Vesti

22.06.2024

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potresno pismo Musolinija kao svedočenje o najgorim zločinima Ustaša.

MASAKR U PREBILOVCIMA: Učiteljicu Stanu i njene učenice silovali i zaklali, deci izvadili creva iz utroba i kačili kao "ukras" po plafonu, glave ređali po klupama

Foto: Printscreen/X/Jovana Ćirković

Užasna tragedija u Prebilovcima 5. avgusta 1941. godine, u kojoj je stradala učiteljica Stana Arnaut, predstavlja jednu od manje poznatih ali izuzetno tragičnih priča iz istorije srpskog naroda. Stana Arnaut rođena je 1909. godine u Metkovićima, a njena sudbina prekinuta je na brutalan način kada je imala samo 32 godine.

Zločin u Prebilovcima ostavio je dubok trag u istoriji, a čak je i fašistički general Alesandro Luzano bio zapanjen prizorima koje je zatekao. U pismu koje je uputio Benitu Musoliniju, Luzano je opisao stravične scene koje je video u školi u Prebilovcima. Učiteljicu Stanu i 120 njenih učenika, od kojih nijedno nije bilo starije od 12 godina, pronašao je brutalno zaklane. Ova svedočanstva o zločinu su toliko užasavajuća da su čak i Musolini i drugi visoki fašisti bili šokirani.

Zločin u Prebilovcima simbolizuje surovost i brutalnost okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata, ostavljajući dubok i bolan trag u sećanju na nevine žrtve poput učiteljice Stane Arnaut i njenih učenika.

PISMO

- Dragi Duče,

Moja bezgranična odanost prema Vama mi, nadam se, daje za pravo da, u nečemu, odstupim od strogog vojničkog protokola. Zato i žurim da Vam opišem jedan događaj kojem sam, unazad tri sedmice, lično prisustvovao. Obilazeći sreska mesta Stolac, Čapljinu i Ljubinje (između 60 i 130 km severno od Dubrovnika) - saznam od naših obaveštajnih oficira da su Pavelićeve ustaše, prethodnog dana, počinile neki zločin u jednom selu (Prebilovci), i da će, kada se to pročuje, okolni Srbi ponovo da se uznemire. Nedostaju mi reči da opišem ono što sam tamo zatekao. U velikoj školskoj učionici zatekao sam zaklanu učiteljicu i 120 njenih učenika! Nijedno dete nije bilo starije od 12 godina! Zločin je neumesna i naivna reč. To je prevazilazilo svako ludilo! Mnogima su odsekli glave i poređali ih po đačkim klupama. Iz rasporenih utroba ustaše su izvukle creva i, kao novogodišnje vrpce, rastegli ih ispod plafona i ekserima ukucali u zidove! Roj muva i nesnošljiv smrad nisu dozvoljavali da se tu duže zadržimo. Primetio sam načetu vreću soli u ćošku i zgranuto ustanovio da su ih klali polako, soleći im vratove! I taman kad smo odlazili, u zadnjoj klupi se začulo dečje krkljanje. Pošaljem dvojicu vojnika da vide šta je. Izneli su jednog đaka, još je bio u životu, disao je sa napola presečenim grkljanom! Svojim kolima odvezem to jadno dete u našu vojnu bolnicu, povratimo ga svesti i od njega saznamo punu istinu o tragediji. Zločinci su najpre, na smenu, silovali učiteljicu Srpkinju (ime joj je Stana Arnautović) i onda je pred decom ubili. Silovali su i devojčice od osam godina. Za sve to vreme pevao je silom dovedeni orkestar cigana i udarao u tambure! Na večnu sramotu naše, rimske crkve i jedan Božiji čovek, jedan župnik, u svemu tome je učestvovao! Dečak koga smo spasili brzo se oporavio. I čim je rana zarasla, našom nepažnjom pobegao je iz bolnice i otišao u svoje selo, da traži rodbinu. Poslali smo patrolu za njim, ali uzalud; našli su ga na pragu kuće zaklanog! Od hiljadu i nešto duša u selu više nema nikoga! Istoga dana, to smo otkrili kasnije, kad je izvršen zločin u školi, ustaše su pohvatale još 800 stanovnika sela Prebilovci i sve ih bacili u jamu ili na životinjski način na putu do jame pobili..." - napisao je Luzano Musoliniju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Mila

22.06.2024 14:25

Da li ce osveta ikada biti izvrsena.