TOPLOTNI UDAR NIJE JEDINA PRETNJA! Evo kakav HAOS u vašem organizmu može da napravi vrućina, na spisku i KATARAKTA

Autor:

Vesti

20.06.2024

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UV zračenje može izazvati crvenilo i opekotine, prevremeno starenje i rak kože usled njenog isušivanja i slabljenja imuniteta

TOPLOTNI UDAR NIJE JEDINA PRETNJA! Evo kakav HAOS u vašem organizmu može da napravi vrućina, na spisku i KATARAKTA

Foto: ST/N. PANČIĆ

Afrički toplotni talas doneo nam je ekstremno visoke temperature, koje će u narednim danima iznositi i do 40 stepeni. Osim toga što je neprijatno vruće, ove temperature mogu biti i veoma opasne po zdravlje.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda objavio je na svom sajtu do kojih sve posledica po zdravlje može dovesti izloženost visokim temperaturama i sunčevom zračenju.

Otežano disanje, bronhospazam

Visoke temperature mogu pogoršati respiratorne tegobe kod hroničnih bolesnika, pre svega onih koji boluju od astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, ali mogu imati negativan uticaj i na dicajne puteve kod male dece.

Mogu dovesti do bronhospazma (grčenja mišića disajnih puteva), nadražajnog kašlja i otežanog disanja.

Slabija cirkulacija, tromboza, moždani udar

Na vrućini dolazi do širenja krvnih sudova, što snižava krvni pritisak. Noge često otiču usled slabije cirkulacije i posledičnog zaostajanja tečnosti u donjim delovima tela.

Na visokim temperaturama, usled gubitka tečnosti menja se i viskozitet (gustina) krvi, pa česta dehidracija može dovesti i do lokalne tromboze, srčanog ili moždanog udara.

Nagle promene temperature (npr. nagli ulazak iz toplog okruženja u rashlađenu prostoriju ili u hladnu vodu i sl.) mogu dovesti do srčanog udara.

Rak kože

UV zračenje može izazvati crvenilo i opekotine, prevremeno starenje i rak kože usled njenog isušivanja i slabljenja imuniteta.

Katarakta

Zbog prekomernog izlaganja očiju UV zračenju može doći i do nastanka katarakte.

Grčevi

Ako je temperatura vazduha slična temperaturi tela ono se hladi isparavanjem, što može dovesti do promene srčanog ritma i izazvati dehidraciju i grčeve.

Kamen u bubregu

Gubitak tečnosti može uticati na funkciju bubrega i pojačano nakupljanje minerala iz urina i izazvati stvaranje kamena u bubregu.

Pravovremene mere mogu smanjiti broj osoba obolelih i umrlih usled posledica izlaganja velikim vrućinama, što znači da treba biti spreman i pridržavati se jednostavnih saveta pomoću kojih se na vreme može sprečiti nastanak zdravstvenih tegoba uzrokovanih visokim temperaturama, poručuju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Direktne posledice pregrevanja

Dehidracija: Boravak na visokim temperaturama i posledično znojenje može brzo iscrpiti telesne tečnosti, što dovodi do dehidracije. Simptomi dehidracije uključuju žeđ, suva usta, slabost, umor, vrtoglavicu i poteškoće u koncentraciji.Teška dehidracija zahteva medicinsku pomoć.

Hipertermija (pregrevanje organizma): Stanje kod koga telesna temperatura raste iznad normalnih vrednosti. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su toplotna iscrpljenost ili toplotni udar. Na hipertermiju su posebno osetljivi ljudi sa kardiovaskularnim oboljenjima, stariji i deca.

Toplotni udar: Ovo je veoma ozbiljno stanje koje se javlja kada se telo ne može efikasno ohladiti. Simptomi uključuju visoku telesnu temperaturu, obilno znojenje, vrtoglavicu, mučninu, glavobolju i ubrzan puls. Toplotni udar zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading