ZAKON NE ZABRANJUJE MLADIMA DA KUPE ELEKTRONSKE CIGARETE! Deca ih sve češće koriste, a njihovo korišćenje je I TE KAKO ŠTETNO!

Autor:

Vesti

15.06.2024

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak i osnovci ih koriste!

ZAKON NE ZABRANJUJE MLADIMA DA KUPE ELEKTRONSKE CIGARETE! Deca ih sve češće koriste, a njihovo korišćenje je I TE KAKO ŠTETNO!

Foto: pixabay.com

Elektronske cigarete prodaju se u tržnim centrima, na kioscima, i često u velikim trgovinskim objektima. Umesto industrijski prerađenog duvana, sadrže hemikalije koje stručnjaci smatraju izuzetno štetnim. Međutim, ne postoji zakon koji zabranjuje njihovu upotrebu mlađima od 18 godina.

Sve češće se tinejdžeri viđaju sa elektronskim cigaretama čak i u javnom prevozu. Nedavno je učenik šestog razreda bio agresivan prema nastavnici koja je pokušala da ga udalji sa časa zbog upotrebe elektronske cigarete.

Mladi pažljivo biraju ukuse elektronskih cigareta, a ponuda je velika i raznolika. U roku od 10 minuta, nekoliko mladih osoba zastalo je kod jednog izloga. Upotreba običnih cigareta zabranjena je u tržnim centrima, ali za elektronske cigarete ne postoji stroga zabrana.

Postoje posebno određena mesta za to, a ta mesta su označena, otvoreni balkoni, neki lokali, formirane nadstrešnice koje imamo. Korišćenje elektronskih cigareta u hodnicima se retko dešava, ali kada se i desi, naše obezbeđenje zamoli da je to bolje i bezbednije da se radi na mestima koje smo naveli - ističe Aleksandra Grbić, pi-ar tržnog centra "Ušće".

Još ne postoji propis koji zabranjuje upotrebu elektronskih cigareta u zatvorenom, jer ih nijedan zakon ne prepoznaje kao cigarete. Jedino je dopunjen Zakon o oglašavanju, gde se sve odredbe o reklamiranju cigareta, odnose i na elektronske.

Koriste se u školama, na fakultetima, u institucijama, a sve češće i u autobusima.

- I u apoteci sam videla da se koriste, čuvar apoteke, onaj koji je tamo da vodi računa da toga ne bude, pa vi kada reagujete oni to neozbiljno shvataju. One ne podležu našim zakonima i daju sebi slobodu i tako su promovisane, da mogu da se puše bilo gde, da to nisu cigarete, a imate i svuda da ih kupite - naglašava dr Ika Pešić, specijalista za odvikavanje od pušenja.

Šta je opasno u elektronskim cigaretama

Prodaju se u tržnim centrima, na kioscima, a često ih nude i u velikim trgovinskim objektima. Umesto industrijski prerađenog duvana, sadrže hemikalije. Stručnjaci tvrde, izuzetno su štetne.

- Ti vejpovi sada imaju i do 10 hiljada udaha. To mladi mogu da udahnu i za dve večeri druženja. A ta tečnost kad se zagreva ona dodatno pravi toksikante i opasnosti za pluća i krvne sudove - napominje dr Pršić.

Iako je prošle godine bilo govora o tome da će se upotreba elektronskih cigareta zabraniti u zonama ugostiteljskih objekata za nepušače, to se još nije desilo.

- Većina gostiju koristi cigarete, ali nisu upoznati sa tim da je u zatvorenom prostoru dozvoljena upotreba elektronskih cigareta. Dođu i pitaju i baš se iznenade kada čuju da je dozvoljena upotreba unutra - navodi Maša Čeliković.

Gotovo svuda u Evropi elektronske cigarete prodaju se i maloletnicima, iako će vam svaki prodavac reći da to ne radi.

Pre četiri godine, država Njujork i savezna vlada usvojile su zakon kojim se zabranjuje prodaja aromatizovanih nikotinskih proizvoda, kako bi se suzbila zavisnost kod mladih.

Kod nas su pripremljene izmene Zakona o duvanu, koji bi regulisao upotrebu elektronskih cigareta, kažu upućeni, ali ostalo je samo da se izmene usvoje u Skupštini. Kada će to biti – ne zna se. Dotle, elektronske cigarete su u slobodnoj prodaji i teško ćete se izboriti sa onima koji vas njima ugrožavaju.

(RTS)

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading